De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslagengolf op Pasen in Sri Lanka opgeëist. Bij die aanslagen werden voornamelijk christenen en toeristen geviseerd. Er vielen meer dan 300 doden. Ondertussen zeggen de Sri Lankaanse autoriteiten dat ze geloven dat de aanslag een vergelding is voor de anti-islamitische terreurdaad in Christchurch in Nieuw-Zeeland.

De Islamitische Staat (IS) heeft op dinsdag de bomaanslagen op Pasen in Sri Lanka opgeëist. Amaq – het propagandakanaal van de groepering – schreef in een bericht dat de aanvallen werden uitgevoerd door “strijders van de Islamitische Staat”. In de verklaring stond ook dat de aanslagen zowel gericht waren tegen christenen als tegen burgers van landen van de coalitie die tegen IS strijden.

Opeising Islamitische Staat

In een later bericht werden de zeven zelfmoordterroristen met hun strijdnamen benoemd. Daarnaast werd ook gespecificeerd wie van hen op “de feestdag van de ongelovigen” naar welke kerk ging. IS verspreidde ook beelden waarop te zien zou zijn hoe de terroristen trouw zwoeren aan hun kalief Abu Bakr al-Baghdadi.

De Sri Lankaanse premier Ranil Wickremesinghe zei dat er reeds een vermoeden bestond dat de terroristen banden hadden met IS. Ook bestaat er volgens een vermoeden van “buitenlandse betrokkenheid”. Zo zouden enkelen van de daders naar Syrië gereisd zijn.

De viceminister van Defensie Ruwan Wijewardene zei dinsdag in het Sri Lankaanse parlement dat er twee plaatselijke radicale islamistische groeperingen betrokken waren: National Thowheeth Jama’ath en Jammiyathul Millathu Ibrahim.

Vergelding voor Christchurch

Wijewardene zei ook dat er vermoedens waren dat de aanslagen een vergelding waren voor de aanslag tegen moslims in Christchurch in Nieuw-Zeeland, al is het niet duidelijk op wat die beweringen gebaseerd zijn. In de berichten van IS zelf werd er alvast niet naar Christchurch verwezen.

Bij de aanslagengolf in Sri Lanka op Paaszondag werden kerken – waar christenen op dat moment verzamelden voor de Paasviering – en hotels geviseerd. Er vielen meer dan 300 doden. Sri Lanka is voornamelijk een boeddhistisch land, maar heeft grote minderheden van christenen (7,4%) en moslims (9,7%).