De Brusselse correctionele rechtbank heeft drie Belgische ‘Syriëstrijders’ veroordeeld bij verstek tot celstraffen van 5 tot 10 jaar. Dat brengt BELGA. Het trio jihadisten behoorde tot de groep van eerste Belgische islamisten die naar Syrië trokken om er mee te vechten met islamistische groeperingen zoals terreurgroep IS. Momenteel verblijven ze nog steeds in Syrië. Bij de veroordeelden is Hamsa Nmili, de jihadist die in een gevangenenkamp vorig jaar nog werd geïnterviewd door Rudi Vranckx (VRT).

Nmili werd samen met een tweede islamist Ouhabi Mohssine, veroordeeld tot 5 jaar cel. De derde veroordeelde, Azeddine Kbir Bounekoub, kreeg een strengere straf van 10 jaar. Bounekoub werd eerder al veroordeeld tot 15 jaar cel tijdens het grote Sharia4Belgium-proces in 2015. Dit omwille van zijn betrokkenheid als rechterhand van Houssien Elouassaki, de beruchte jihadist uit Vilvoorde en Sharia4Belgium-leider die sneuvelde in 2013. De rechter beval tevens de onmiddellijke aanhouding van de drie veroordeelden.

Sharia4Belgium-aanhangers eindigen roemloos dood, in cel of gezocht

Minstens één van de drie – Hamsa Nmili (foto hierboven te zien) – werd al in september 2017 gevangengenomen door de Koerdische rebellen. In het jaar hierna gaf hij nog een interview aan VRT-journalist Rudi Vranckx. Nmili kwam uit Vilvoorde en werd gerekruteerd door Sharia4Belgium. Hij vertrok in 2013 naar Syrië waar hij zich vervolgens aansloot bij andere jihadisten uit Vilvoorde, Antwerpen en Brussel die reeds in 2012 vertrokken.

Nmili sloot zich eerst aan bij Ansar Al-Sharia, een islamistische rebellengroep die Aleppo wilde innemen en er de sharia installeren. Die organisatie werd na een poos echter opgedoekt en Nmili liep over naar IS. Ook deze organisatie kreeg het militair echter zwaar te verduren. In september 2017 werd Nmili gevangengenomen door Koerdische strijders.