In Beloetsjistan, in het zuidwesten van Pakistan, zijn veertien doden gevallen bij een aanslag op een bus. De aanval werd opgeëist door Beloetsjische separatisten. Zij viseerden naar eigen zeggen leden van de Pakistaanse veiligheidsdiensten op de bus.

Op donderdag overvielen gewapende mannen een bus in het Beloetsjistan, in het zuidwesten van Pakistan. De terroristen gingen de bus in en vroegen daarbij om de identiteitsbewijzen van de passagiers. Daarbij werden veertien inzittenden ontvoerd en vermoord.

Beloetsjische separatisten

De Pakistaanse premier Imran Khan omschreef de aanval als “een terreurdaad”. Hij gaf de veiligheidsdiensten de opdracht “alles in het werk te stellen om de daders van de barbaarse daad te identificeren en voor de rechter te brengen”.

De aanval werd intussen opgeëist door de Beloetsjische separatisten van ‘Baloch Raji Aajoi Saangar’. De groep ontkent dat burgers geviseerd werden in de aanslag. “Degenen die het doelwit waren waren leden van de Pakistaanse marine en kustwacht, en ze werden pas gedood nadat ze geïdentificeerd waren”, zegt een woordvoerder.

Ook salafistische groeperingen

De opstandelingen willen de onafhankelijkheid van hun regio. Onder de opstandelingen bevinden zich ook moslimextremisten. In het verleden werden er door hen ook aanslagen gepleegd tegen de sjiieten in de regio.

Ook in het zuidoosten van buurland Iran zijn dergelijke groeperingen actief. In februari kwamen 27 leden van de Iraanse Revolutionaire Garde om bij een zelfmoordaanslag tegen een bus. Die aanslag werd opgeëist door een salafistische groepering.