Agentes worden geregeld lastig gevallen bij de federale politie, zo blijkt uit een groot welzijnsonderzoek en berichtgeving van BELGA en Het Laatste Nieuws. In het afgelopen half jaar zou één op de vier vrouwelijke politiemedewerkers zijn lastig gevallen door collega’s. Ook de algemene tevredenheid bij de politie blijkt laag. Meer dan het halve korps wil zijn/haar job opgeven. Eén op honderd had het afgelopen jaar zelfs een concreet plan om zelfmoord te plegen. De autoriteiten reageren verbaasd.

Eén op vier agentes is minstens één maal lastig gevallen door een collega of collega’s. Dat blijkt uit nieuw welzijnsonderzoek. “Het cijfer ligt veel hoger dan verwacht. Volgens onze preventiedienst komt dit niet overeen met het aantal klachten dat daar binnenloopt. We zijn geschrokken en nemen dit heel au sérieux”, zo reageert Sarah Frederickx van de federale politie via BELGA. Maar ze is wel tevreden over het inzicht dat de cijfers brengen. “Zo hebben we een beeld van wat écht leeft. Helaas rust er blijkbaar nog altijd een groot taboe op en is er te veel schroom om grensoverschrijdend gedrag te melden.”

De Crem was al op de hoogte over malaise binnen politie: Gevraagd om “op zeer korte termijn concrete maatregelen voor te stellen”

Voor de federale politie is het nu duidelijk dat er sterker moet ingezet worden op ‘het bespreekbaar maken van het onderwerp’. Op deze manier kunnen “we juiste en concrete maatregelen […] treffen, ten opzichte van de slachtoffers én de verdachten”, zo klinkt het verder. Frederickx benadrukt wel dat er reeds psychologen en maatschappelijk assistenten binnen het ‘stressteam’ 24/24 beschikbaar zijn om meldingen rond opgepast gedrag te behandelen.

Ook de minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), bevoegd voor de federale politie, roept op tot het meer “bespreekbaar” maken van de problematiek “zodat de juiste en concrete maatregelen kunnen genomen worden”.  De Crem was al op de hoogte van het onderzoek, zo blijkt, en had de politietop reeds gevraagd om zelf “op zeer korte termijn concrete maatregelen voor te stellen”. En “een deel van deze maatregelen is vandaag al van kracht. Zo zet de federale politie in op het versterken van de sociale cohesie, een goede en transparante communicatie en een zichtbare aanwezigheid van de leidinggevenden op het terrein”, klinkt het tenslotte bij De Crem via BELGA en HLN.

Het onderzoek ondervraagde 4.846 politiemensen op vrijwillige basis en ontblootte nog meer opvallende zaken. Meer dan de helft van de respondenten zou zijn/haar job willen opgeven bij de politie en één op honderd had afgelopen jaar zelfs concrete plannen om zelfmoord te plegen.

Wie zelf vragen heeft over zelfmoord kan gratis bellen naar de zelfmoordlijn via het nummer 1813. Mailen of chatten is mogelijk op de website zelfmoordlijn1813.be.