Natuurorganisatie WWF wordt ervan beschuldigd in de strijd tegen stropers samen te werken met paramilitaire organisaties die de mensenrechten schenden. De milities zouden onder meer dorpen hebben aangevallen en moorden en verkrachtingen hebben gepleegd. Dat zou blijken uit een onderzoek van de Amerikaanse nieuwssite BuzzFeed. In sommige gevallen zou het WWF de organisaties ook gefinancierd en getraind hebben. De ngo kreeg in 2018 2,8 miljoen euro aan subsidies in België.

Volgens de Amerikaanse nieuwssite BuzzFeed maakten paramilitaire organisaties waarmee natuurorganisatie ‘World Wide Fund for Nature’ (WWF) samenwerkte in de strijd tegen stropers, zich schuldig aan grove schendingen van de mensenrechten in. Zo zouden de milities in landen als Nepal en Kameroen dorpelingen hebben aangevallen, seksueel geweld hebben gepleegd, martelingen hebben gepleegd en dorpelingen hebben doodgeschoten. De beschuldigingen zijn het resultaat van een onderzoek in zes landen.

2,8 miljoen euro subsidies in België

Het WWF wordt er ook van beschuldigd dat het de milities voorziet van salarissen, training en voorraden zoals nachtzichtbrillen en oproerstokken. Bovendien zou de organisatie aanvallen op dorpen financieren. Daarnaast wordt er gewag gemaakt van een mislukte wapendeal in 2009. Het WWF zou geprobeerd hebben wapens te kopen van een leger dat met afgehakte hoofden paradeerde in de Centraal Afrikaanse Republiek.

Volgens BuzzFeed opereerde het WWF als een “globale spionnenmeester” en organiseerde en financierde de organisatie netwerken van “informanten” om autoriteiten van natuurparken van inlichtingen te voorzien. Het WWF ontkende zelf met informanten te werken.

De ngo wordt bovendien gesubsidieerd door de Belgische belastingbetaler. Omdat de organisatie erkend wordt als ‘goed doel’ zijn giften fiscaal aftrekbaar. Daarnaast kreeg het WWF in 2018 maar liefst 2.8 miljoen euro aan subsidies in België.

Reactie WWF

Het WWF heeft een onafhankelijke evaluatie besteld om de aantijgingen te onderzoeken. Mensenrechtenspecialisten van het advocatenkantoor Kingsley Napley zullen het onderzoek leiden. “De kern van het werk van het WWF wordt gevormd door de plaatsen en de mensen die er wonen. Respect voor de mensenrechten staat centraal in onze missie”, zegt het WWF in een reactie.

“We nemen elke aantijging serieus en geven opdracht tot een onafhankelijk onderzoek naar de gevallen die in het verhaal aan de orde komen. We hebben BuzzFeed gevraagd om al het bewijsmateriaal te delen dat het heeft verkregen om deze beweringen te ondersteunen, om te helpen bij het informeren en versterken van deze beoordeling”, luidt het.

NGO’s onder vuur

Het WWF is niet de eerste liefdadigheidsorganisatie waar ophef rond ontstaat. Vorig jaar was er nog ‘Oxfamgate’. Oxfam kwam zwaar onder vuur te liggen na beschuldigingen van seksueel misbruik in Haïti. Een Britse parlementaire onderzoekscommissie naar de feiten noemde seksueel misbruik “endemisch” in de sector.