De luchtverkeersleiders bij Skeyes (het vroegere Belgocontrol) blijven staken. Ook vandaag voert men “een klein beetje” actie. Het is nu reeds de 12de maal dit jaar – en wij zijn nog pas maart – dat men het werk neerlegt, waardoor talloze vluchten worden vertraagd of geannuleerd. In Het Laatste Nieuws vertellen Kurt Callaerts (ACV-Transcom) en Lennert Mervilde (VSOA), beiden secretarissen van de stakende bonden, waarom ze de reizigers van Brussels Airport te Zaventem op deze manier gijzelen. “Eén van onze personeelsleden was tijdens de staking thuis aan het verven.”

“Eén dag goed staken is niet voldoende om aan de eindmeet oplossingen te zien, hebben we in het verleden al gemerkt”, zo vertelt Mervilde aan Het Laatste Nieuws na gevraagd te worden waarom men voortdurend “een beetje” staakt in plaats van één dag intens. “Daarom kiezen we voor deze ketting aan acties. Bovendien willen we op die manier de reiziger zo min mogelijk treffen – al weet ik dat dat dubbelzinnig klinkt.” Mervilde wordt bijgestaan door kameraad Callaerts. “Deze acties veroorzaken voldoende problemen, maar niet in die mate dat veel vluchten gecanceld worden. Deze manier van actievoeren is ook werkbaar voor de personeelsleden. Zij kunnen dit nog heel lang volhouden, want ze kiezen hun eigen werkritme.”

“Eén van onze personeelsleden was tijdens de staking thuis aan het verven”

Hoe lang de acties nog zullen doorgaan is dan ook niet duidelijk, of eerder, dat willen de vakbonden niet duidelijk maken. “Voor het overleg van vorige vrijdag hadden we de intentie om te stoppen met staken”, zegt Mervile verder. “Maar CEO Johan Decuyper zei: ‘Als jullie niet tevreden zijn met dit akkoord: staak dan maar voort.’ Dat doen we dus.”

Callaerts treedt opnieuw bij. “Dit is een sociale dialoog waarbij je mag onderhandelen met de handen op de rug. Decuyper heeft vrijdag wel een dealtje gesloten met de collega’s van het ACOD (de socialistische vakbond stemde als enige voor het akkoord dat de directie voorstelde, red.), maar dat is onaanvaardbaar voor onze achterban. Onze leden reageren na elke nieuwe onderhandelingspoging almaar heftiger.”

Straffen voor de ‘zieke’ stakers?

De directie heeft echter plannen om onwettig afwezigen te bestraffen. Veel luchtverkeersleiders melden zich immers ‘ziek’, op aansturen van de bonden en hun sociaal protest. Maar bij de bonden hebben ze desalniettemin weinig schrik.

“Er zijn er geen – of toch heel weinig [onwettig afwezigen]. Ik ben het eens dat iemand die onwettig afwezig is, aangepakt moet worden. Maar iemand die staakt, is niet onwettig afwezig”, vertelt Mervilde standvastig. Verschillende stakenden/’zieken’ zouden ook reeds een controle-arts over de vloer hebben gekregen. “Eén van onze personeelsleden was tijdens de staking thuis aan het verven”, geeft Callaerts vlakaf toe. Maar zo’n controle mag helemaal niet vindt hij. “De arts heeft dat ook zo doorgegeven. Dat is schending van de privacy. Iemand die staakt, doet wat hij of zij wil.”

(Lees verder onder de video.)
Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Vlaams Belang: “Dat Skeyes hun stakingsrecht onbeperkt wil uitoefenen is nefast”

Tom Van Grieken, voorzitter van het rechtsnationalistische Vlaams Belang, is echter helemaal niet tevreden over de huidige situatie. Van Grieken schreef in 2017 een boek genaamd ‘Toekomst in Eigen Handen’ waarin hij onder meer schreef over de disproportionele macht van luchtverkeersleiders in België. “Skeyes is een autonoom overheidsbedrijf. Zij vervullen een kritische taak in onze samenleving”, zo reageert Van Grieken ook nu tegenover SCEPTR. “Bijgevolg is het onbeperkt uitoefenen van hun stakingsrecht nefast.”

“Ze plaatsen hun professioneel belang boven het algemeen belang. Hun acties veroorzaken disproportionele schade aan de ganse samenleving”, klinkt het nog kritisch verder. “Het kan immers niet de bedoeling zijn dat het stakingsrecht ingezet wordt om schade aan de gewone mensen als een chantagemiddel te ontplooien. Wij willen [hier] andere manieren zoeken om een sociaal conflict op te lossen, dan het stakingswapen onbeperkt in te kunnen zetten.”