Een gelijke strijd vecht je alleen uit met gelijke wapens. Dat moet de regering gedacht hebben. Na de aanslagen in 2016 klonk de oproep steeds luider om onze ordediensten beter/zwaarder te bewapenen. En vanaf nu kunnen onze ordediensten dat ook. Alle zones en diensten van de federale en lokale politieke kunnen sinds kort de SCAR-aanvalswapens kopen van Waalse wapenproducent FN, dit in semi-automatische karabijnuitvoering, mét zwaar kaliber. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

Als het om collectieve wapens gaat kan de politie momenteel kiezen tussen de Israëlische UZI, de Duitse MP5 van Heckler & Koch (beiden zijn machinepistolen voor lichte 9mm-patronen) of de Oostenrijkse AUG van producent Steyr, hetgeen normaliter intermediaire 5.56-geweermunitie gebruikt, maar ook in een versie voor 9mm-patronen bestaat. Maar sinds kort kunnen onze politiediensten een nog zwaarder wapen aanschaffen.

Politie krijgt aanvalskarabijnen met zware patronen: “Verhoogt de veiligheid en slagkracht”

Het gaat om de FN SCAR SC. De gewone SCAR wordt thans reeds gebruikt door onze militaire krachten, maar de politie zou de ‘SC’-karabijnuitvoering (subcompact) verkrijgen. Normaliter was ook dit wapen ontwikkeld om ook de intermediaire 5.56-patronen te gebruiken. Recent werd echter een nieuwe versie van de SCAR SC – met langere loop – op de markt gebracht die de zware 7.62×35-patronen kan afschieten. Het is deze versie die de politie kan aanschaffen. Zo’n kogels kunnen kogelvrije vesten penetreren. Terroristen dragen die vaker en vaker zoals ook tijdens de aanval op de Bataclan in Parijs.

De mogelijkheid komt er na een gezamenlijke beslissing van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en de federale politie. Er zullen minstens 1.500 van deze nieuwe wapens worden aangeschaft en reeds 175 dit jaar. Het nieuwe wapen zal ook gehanteerd worden in de basisopleiding van agenten.

(Lees verder onder de tweet.)

“Dit nieuwe en efficiëntere wapen verhoogt de veiligheid en slagkracht van onze politiemensen en stelt hen in staat om criminelen met gelijke middelen te bestrijden”, zo vertelt De Crem via Het Laatste Nieuws. “Deze aankoop werkt ook kostenbesparend en stelt ons in staat de opleidingen nog doeltreffender te organiseren.”