Senatrice voor de Democratische partij Elizabeth Warren deed afgelopen vrijdag een opmerkelijke belofte. Indien ze verkozen wordt als president van de Verenigde Staten in 2020, wil ze grote tech-bedrijven als Facebook, Google en Amazon dwingen om zich op te splitsen met het oog op het stimuleren van de concurrentie. Dat zei ze tijdens een reeks campagnemomenten in New York, schrijft Reuters.

“We hebben deze gigantische tech-bedrijven die denken dat ze de wereld regeren”, zei ze tijdens een toespraak in Long Island. “Ik wil geen regering die ten dienste staat van de grote tech-bedrijven. Ik wil een regering die ten dienste staat van het volk.” Warren vindt dat vele tech-bedrijven zich al te vaak ergens in een gemeente, stad of staat komen vestigen en dan “iedereen onder druk zetten om te doen wat zij willen”. Ze “pletwalsen gewoon” kleine ondernemingen en start-ups die een bedreiging vormen.

(Lees verder na de tweet.)

Warren stelt daarnaast wetgeving voor die grote tech-bedrijven zoals Google en Amazon zou verhinderen om nog langer tegelijk een online platform aan te bieden en op datzelfde platform mee te dingen met hun eigen diensten en producten, zoals bijvoorbeeld Amazon doet op Amazon Marketplace.

“Terug naar het stenen tijdperk”

Amazon en Google reageerden nog niet. Facebook wou geen commentaar geven. Maar NetChoice, een handelsgroep voor e-commerce waar zowel Facebook en Google deel van uitmaken waarschuwde voor hogere prijzen. “Senator Warren vergist zich wanneer ze stelt dat er niet genoeg concurrentie is op de tech-markten. Consumenten en arbeiders hadden nooit meer toegang tot goederen, diensten en online mogelijkheden dan nu”, zei vicepresident Carl Szabo.

De voorzitter van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Washington, Tom Donohue, loopt niet warm voor Warrens plannen. Het opbreken van de grote tech-bedrijven zou volgens hem de VS “terug naar het stenen tijdperk” voeren. “Dit is geen visie voor de toekomst, maar een archaïsch idee dat in de computerprullenbak moet.”

Schiet Warren in eigen voet?

De grote tech-bedrijven behoren tot de belangrijkste donoren van de Amerikaanse politiek. Tijdens de midterms in 2018 besteedde Google 21 miljoen dollar aan lobbyen, Amazon 14,2 en Facebook 12,62 volgens cijfers van het Amerikaanse Congres. Hen het vuur aan de schenen leggen, zou wel eens slecht kunnen uitpakken voor een Democratische presidentskandidaat. Maar daar ligt Warren wellicht niet van wakker. Als een van de leiders van de radicalere linkse vleugel van de partij heeft ze voortdurend kritiek op Wall Street. Tijdens de financiële crisis van tien jaar geleden was ze eveneens genadeloos voor de banken.

ADVERTENTIE