Vandaag is het internationale vrouwendag, niet te verwarren met de vrouwendag die ook in België wordt gevierd op 11 november. Talloze media en politici spenderen er een aanzienlijk deel van hun tijd en werkzaamheden aan. Dit veelal in het kader van de straat tegen al dan niet vermeend seksisme. De Morgen maakt zo van de gelegenheid gebruik om opnieuw de loonkloof op te rakelen, terwijl in 2017 nog maar eens bleek hoe die in werkelijkheid verwaarloosbaar is in België. Een opvallend stuk verslaggeving in deze context is echter een veldonderzoek van BRUZZ. Of de inwoners van Brussel een avondklok voor mannen zien zitten?

De radicale feministe en journaliste Danielle Muscato – voor vele ‘internet trolls’ in Amerika een dankbaar doelwit van spot omwille van ‘Poe’s Law’ – lanceerde vorig jaar een opmerkelijk voorstel. “Wat zou jij doen als alle mannen een avondklok hadden na 21u00?” Het voorstel lijkt niet alleen inherent bizar want discriminatoir, maar is tevens merkwaardig omdat Muscato zelf een man was, maar van geslacht veranderde. Toch haalt het voorstel krantenkoppen, tot de dag van vandaag en ook bij ons. Het magazine BRUZZ ondervraagde verschillende inwoners van Brussel, waar vrouwen geregeld worden lastig gevallen, over het voorstel, maar vond echter weinig voorstanders.

Avondklok voor mannen? “Dat is ronduit belachelijk”

“Dat is ronduit belachelijk, in plaats van eerst meer in te zetten op sensibilisering en betere straffen voor mannen die vrouwen lastigvallen”, zo zegt een vrouw tegenover BRUZZ aan het Brusselse gemeentehuis. “Het gerecht in eerste instantie moet dit soort zaken serieuzer nemen.” Ook de meeste andere ondervraagden denken gelijkaardig. “Wat als je naar de dokter moet? Of een ander noodgeval? Het recht om vrijelijk te bewegen is fundamenteel, hè.”

Een moeder en dochter vonden het echter wel een goed idee, sprekende vanuit hun ervaringen in Brussel ‘s avonds en ‘s nachts. “Wij komen niet veel buiten als het donker is, deels ook omwille van onze veiligheid. Als de mannen moeten binnen blijven zouden we toch veel meer op ons gemak zijn.” Het antwoord wijst allicht meer op de huidige situatie voor vrouwen in Brussel dan op een groot draagvlak voor een seksistische avondklok.

(Lees verder onder de tweet.)

Brussel, hoofdstad van seksuele intimidatie van Europa

Begin vorig jaar werd immers duidelijk dat bijna 9 op 10 vrouwen uit het Brusselse te maken kreeg met seksueel overschrijdend gedrag. Dat zijn slechte cijfers, want ter vergelijking krijgt gemiddeld ‘slechts’ 60 procent van de vrouwen te maken met seksuele intimidatie in andere Europese landen.

Belangrijk in dit vraagstuk is de documentaire ‘Femme de la Rue’ gebleken. In deze reportage van Sofie Peeters uit 2012 is te zien hoe een jonge vrouw met een verborgen camera over de straten loopt in Brussel. Ze kreeg in de docu voortdurend te maken met beledigingen, seksistische opmerkingen en opdringerige – veelal allochtone – mannen en de beelden deden veel stof opwaaien.