De Nederlandse politie heeft een 21-jarige vrouw uit Nijmegen opgepakt die FvD-leider Thierry Baudet met de dood bedreigd heeft. Tijdens een anti-racismedemonstratie in Amsterdam scandeerde de vrouw: “Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf!”. Zij wordt nu verdacht van bedreiging en opruiing.

De Nederlandse politie heeft een 21-jarige vrouw uit Nijmegen opgepakt die FvD-leider Thierry Baudet met de dood bedreigd heeft. De feiten deden zich voor tijdens een anti-racismedemonstratie in Amsterdam. In een filmpje van de Nederlandse zender UP! Network scandeerde een gemaskerde vrouw: “Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf!”. Daarop riepen andere deelnemers aan de mars “Paf!”. De vrouw die werd opgepakt zou ook diegene zijn die begon met de leuze te scanderen. Zij wordt nu verdacht van bedreiging en opruiing.

Klimaat van bedreiging rond Baudet

Het filmpje zorgde voor de nodige ophef. De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) mengde zich zelfs in het debat. “Iedereen mag het in Nederland met iedereen oneens zijn, maar bedreigingen zoals die aan Thierry Baudet zijn totaal onacceptabel. Alle politici moeten in veiligheid en vrijheid hun werk kunnen doen. Democratie is geen gemakkelijk, maar wel een rijk bezit. Dat moeten we met z’n allen beschermen”, zei Rutte tegen De Telegraaf.

Eerder ontstond ophef nadat een docent aan de Universiteit Utrecht na de overwinning van Forum voor Democratie (FvD) op Facebook schreef: “Volkert, waar ben je?”. Daarmee verwees hij naar Volkert van der Graaf, de extreemlinkse activist die in 2002 politicus Pim Fortuyn doodschoot.

Simon Fortuyn, de broer van Pim, zag akelige gelijkenissen met de periode van de moord op zijn broer. “Ik hoorde het in de auto. Ik moest letterlijk bijna kotsen. Wij hebben in 2002 van dichtbij meegemaakt wat het is om zo gedemoniseerd te worden. Het is zo bedreigend”, zei Fortuyn tegen De Telegraaf.  Ook zag hij gelijkenissen met de commentaren van opiniemakers in kranten en op televisie. “Het zijn dezelfde fanatieke mensen die dit weer oppakken”, klinkt het.