Bij skeyes, het vroegere Belgocontrol, blijven de luchtverkeersleiders acties organiseren. De achterliggende reden? Het grote personeelstekort. “In het nationale luchtverkeersleidingscentrum CANAC2 bedraagt het tekort maar liefst 25 procent. Deze zijn het gevolg van een gebrek aan planning, visie en een niet te stoppen besparingsdrang. Ze zorgen er echter ook voor dat de werkdruk onhoudbaar wordt”, schrijven de luchtverkeersleiders in een open brief. De acties sturen het luchtverkeer evenwel opnieuw in de soep. “Onze vluchten kennen momenteel vertragingen van een half uur tot 2,5 uur, maar de meeste vertragingen gaan richting 2,5 uur”, reageert Brussels Airlines-woordvoerder Kim Daenen tegenover BELGA.

In een door BRUZZ gepubliceerde open brief beklemtonen de luchtverkeersleiders dat ze niet staken omwille van financiële redenen. Zo vragen ze naar eigen zeggen “enkel het respecteren van wetten en reglementen, en dit in functie van veiligheid”. “In het nationale luchtverkeersleidingscentrum CANAC2 bedraagt het tekort maar liefst 25 procent. Deze zijn het gevolg van een gebrek aan planning, visie en een niet te stoppen besparingsdrang. Ze zorgen er echter ook voor dat de werkdruk onhoudbaar wordt”, hekelt men het personeelstekort.

Daarnaast nemen volgens de initiatiefnemers “vermoeidheid, ziekte en demotivatie […] de bovenhand, en ondermijnen [ze] de veiligheid!” “Wij beseffen het economische belang van onze sector, en onze rol daarin, maar wensen de veiligheid steeds op nummer 1 te zetten”, klinkt het.

10 geschrapte vluchten

Toch veroorzaken de acties stevige hinder op de luchthavens van Charleroi, Antwerpen, Oostende en Luik. “Onze vluchten kennen momenteel vertragingen van een half uur tot 2,5 uur, maar de meeste vertragingen gaan richting 2,5 uur”, reageert Brussels Airlines-woordvoerder Daenen tegenover BELGA.

Omtrent 8 uur kreeg Brussels Airlines te horen dat er maar 15 vluchten per uur zouden kunnen vertrekken en landen op Zaventem. In normale omstandigheden zijn dat er 39. Volgens Brussels Airlines hebben de acties van skeyes een negatieve weerklank op de hele luchtvaartsector.