De Vlaamse regering zal overgaan tot extra maatregelen in het kader van de klimaatdoelstellingen die ze zichzelf vorig jaar heeft opgelegd. Er moet zo 75 miljoen euro extra gepompt worden in het Vlaamse energie- en klimaatplan én er komt een panel met experts die de voortgang inzake deze doelstellingen moet opvolgen. Dat brengt VRT NWS.

De Vlaamse regering van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zal extra middelen uittrekken om het Vlaamse energie- en klimaatplan uit te voeren. Op deze manier moeten de doelstellingen sneller bereikt worden. Het nieuws komt er na een maandenlange campagne van onder meer Youth For Climate van Anuna De Wever waarbij ecologistische scholieren aandrongen/aandringen op strengere en meer ingrijpende overheidsmaatregelen voor het milieu en het klimaat.

De 75 miljoen euro moet onder meer voorzien in een vergroening van de voertuigen van De Lijn, energetische renovatie van sociale woningen en schoolgebouwen en subsidies voor bosuitbreiding. Hiernaast komt er een klimaatpanel met experts die het klimaatbeleid van de Vlaamse overheid zullen doorlichten.

Bourgeois over extra maatregelen voor Vlaams Energie- en Klimaatplan: “Blijkbaar doet de politiek in vele ogen niets goed. Het is belangrijk dat een panel dat objectief gaat beoordelen”

“Wij voorzien dus 75 miljoen euro extra middelen die vanuit het Klimaatfonds komen. [Met dit geld zullen we] een verbetering van de transportinfrastructuur, waaronder laadinfrastructuur, [verschaffen]”, zo verduidelijkt Natuurminister Koen Van den Heuvel (CD&V) voor de VRT-camera. “Ook de energiezuinigheid van gebouwen moet opgedreven worden. Daar komen heel wat extra middelen, vooral voor sociale woningen, maar ook voor zorginstellingen, voor onderwijsgebouwen…”

Minister-president Bourgeois licht dan weer het belang van het geplande expertenpanel toe. “Blijkbaar doet de politiek in vele ogen niets of niets goed. Het is belangrijk dat er een panel komt dat dat objectief gaat beoordelen”, zo vertelt Bourgeois (N-VA) via VRT NWS, die eraan toevoegt dat de namen van de experts spoedig zullen worden verkondigd. “Maar ze komen niet uit de Vlaamse overheid.” 

(Lees verder onder de tweet.)

Afgelopen zomer vorig jaar werden het ontwerp Vlaams Klimaatbeleidsplan 2021-2030 en het ontwerp Vlaams energieplan 2021-2030, onder de vorm van twee conceptnota’s, goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Het plan stelt voorop dat de CO2-uitstoot in Vlaanderen in 2030 drastisch moet omlaag gehaald worden ten opzichte van de uitstoot in 2005, net als het energieverbruik in zijn totaliteit.