Brussels Airport in Zaventem heeft opnieuw nieuwe eigenaars. Er waren 36% aan aandelen te koop. Deze zijn opgekocht door het Nederlandse pensioenfonds APG,  QIC (een Australisch overheidsfonds), en verzekeraar Swiss Life. De prijs van de transactie is niet bekend, zo meldt De Tijd. Hiermee valt echter ook de wens van de Vlaamse overheid in het water, die in het najaar van 2018 duidelijk maakte interesse te hebben in de van strategisch belang zijnde luchthaven. Zo kon Brussels Airport opnieuw (meer) in publieke handen terecht komen.

Brussels Airport heeft nieuwe eigenaars. En de Vlaamse overheid is er niet bij. In het voorjaar van 2018 raakte bekend dat de multinationale investeringsgroep Macquarie haar aandeel in ‘onze’ luchthaven in Zaventem – 36% van de aandelen – mocht verkopen. En dat zijn lucratieve aandelen, want op 14 jaar tijd is de waarde van de luchthaven maar liefst verzesvoudigd tot 6 miljard EUR. Die opbrengsten gingen echter vooral naar private investeerders, gezien de federale overheid onderdelen verkocht. Afgelopen zomer maakte de Vlaamse overheid echter bekend dat het interesse had, maar dat was niet naar de zin van Macquarie die niet verder wilde met de Vlaamse publieke investeringsmaatschappij PMV. Het Nederlandse pensioenfonds APG, de Australische investeerder QIC en verzekeraar Swiss Life kochten dan maar zonder PMV het aandeel van Macquarie over eerder deze maand, zo rapporteert De Tijd.

Vlaamse overheid vist achter net, Australische overheid niet

Het consortium met APG, QIC en Swiss Life – oorspronkelijk dus mét PMV – haalde het van twee andere kandidaten: Een consortium van het Nederlandse pensioenfonds PGGM, zijn Canadese sectorgenoot Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) en de Belgische verzekeringsmaatschappij AG, onderdeel van het beursgenoteerde Ageas. Het Canadese pensioenfonds Omers was eveneens een van de bieders. Opvallend, want de luchthaven is al deels eigendom van een Canadees pensioenfonds. De Vlaamse overheid zou niet mogen hebben meedingen om communautaire conflicten met het federale niveau te voorkomen. De Australische overheid is er echter wel bij: QIC is immers eveneens een publiek fonds, dat uitgebaat wordt door de overheid van Australië.

APG en QIC krijgen nu elk 16,8 procent in handen van de Brusselse luchthavenuitbater, de resterende 2,4 procent gaat dus naar Swiss Life. Hoeveel deze organisaties hebben betaald, is niet volledig duidelijk, maar er was steeds sprake van een prijskaartje van 2 miljard euro.

De andere aandeelhouder, een Canadees pensioenfonds voor leerkrachten genaamd Ontario Teachers’ Pension Plan, blijft aan de tafel in Zaventem zitten met haar 39% aandelen.

Groot belang

Vandaag wordt de waarde van Brussels Airport op 6 miljard euro geschat. Voor de verkoop in 2004 – die verliep onder voogdij van toenmalige Overheidsbedrijvenminister Johan Vande Lanotte (sp.a) – kreeg de Belgische overheid echter slechts 352 miljoen. De rest ging naar private investeerders. De federale overheid behield toen een aandeel van 30 procent. Thans blijft nog 25 procent plus één aandeel hiervan over: Net genoeg om een blokkeringsminderheid te vormen.

36 procent van de aandelen constitueert natuurlijk dus ook een blokkeringsminderheid. De luchthaven vormt een economische slagader voor België, geschat op 1% van het bruto binnenlands product, exclusief de indirecte baten. Investeren in een luchthaven zoals die van Zaventem is dan ook bijzonder lucratief. Op 14 jaar is de waarde immers verzesvoudigd, van een flinke 1 miljard naar 6,1 miljard euro of zelfs 7,5 miljard schulden incluis.

Men verwacht tevens dat de luchtvaartsector de komende 20 jaar alleen maar zal groeien. Hierdoor zijn luchthavens in tegenstelling tot meer operatiekost-riskante luchtvaartmaatschappijen nagenoeg verzekerd van (groeiende) inkomsten.

Lees ook:

Overheid laat goudmijn Brussels Airport links liggen

Vlaamse regering wil deel van Brussels Airport kopen