Duizenden Vlaamsgezinden zakten deze zondag af naar de Antwerpse Lotto Arena. Dat deden ze om deel te nemen aan het 82e Vlaams Nationaal Zangfeest. Onder hen waren opnieuw veel Vlaamsgezinde politici van voornamelijk Vlaams Belang en N-VA, waaronder Antwerps burgemeester Bart De Wever. De voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond Erik Stoffelen riep in zijn toespraak op om op Vlaamsgezinde partijen te stemmen bij de komende verkiezingen en verwacht van de verkozenen “dat ze de miljardentransfers naar Wallonië eindelijk een halt toeroepen”. Verder was hij scherp voor de Spaanse houding in de Catalaanse kwestie. Dit meldt Het Laatste Nieuws.

Jaarlijks wordt op het Zangfeest ons Nederlandstalig liederenerfgoed in ere gehouden, en dat al voor 82 jaar op rij. Ook dit jaar tekenden opnieuw vele duizenden Vlaamsgezinden present in de Lotto Arena te Antwerpen. Ook heel wat Vlaamsgezinde politici woonden het evenement bij, zoals Antwerps burgemeester Bart De Wever van N-VA en zijn partijgenoten Ben Weyts, Jan Peumans, Fons Duchateau en Siegfried Bracke. Van Vlaams Belang was voorzitter Tom Van Grieken aanwezig en ook jongerenvoorzitter Bart Claes.

“Miljardentransfers naar Wallonië eindelijk een halt toeroepen”

Het evenement staat natuurlijk in eerste plaats in het teken van het Vlaamse lied. Maar het Zangfeest zou het Zangfeest niet zijn zonder ook een politieke boodschap. En die werd deze editie voor de laatste keer gegeven door Erik Stoffelen, die in april het voorzitterschap van het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ) over zal dragen aan Bart Fierens. Stoffelen riep in zijn toespraak alle aanwezigen op om op partijen en politici te stemmen die de Vlaamse boodschap uitdragen.

Van de verkozenen verwacht hij “dat ze de miljardentransfers naar Wallonië eindelijk een halt toeroepen”. Voor hem zijn er immers teveel sociale noden in Vlaanderen alleen al om jaarlijks 12 miljard euro aan “zogenaamde solidariteit” in het zuiden van het land te steken. “Deze transfers leggen een enorme hypotheek op onze sociale zekerheid. Te veel Vlamingen staan op wachtlijsten voor een sociale woning en te weinig gehandicapten kunnen een beroep doen op de tussenkomsten waar ze dringend recht op hebben.”

De Catalaanse kwestie: respect voor de democratie

Verder had Stoffelen aandacht voor de Catalaanse zaak. In Spanje zitten op dit moment verschillende Catalaanse activisten in de cel wegens hun betrokkenheid bij het onafhankelijkheidsreferendum. Stoffelen vindt dit ongehoord en eist hun vrijlating. “Men kan politiek van mening verschillen, maar men steekt geen andersdenkenden, geen politieke tegenstanders in de gevangenis. Nergens niet, en zeker niet in Europa waar de oude Grieken de ‘democratia’ hebben uitgevonden. Laat ze vrij. De Europese Unie zal democratisch zijn of ze zal niet zijn. Men kan niet overal ter wereld de democratie verdedigen en implementeren om ze in onze Europese achtertuin manu militari uit te schakelen.”