Sinds de exit van N-VA uit de federale regering heeft de flamingantische partij intussen meermaals opgeroepen om een verklaring tot herziening van de Grondwet te stemmen. Deze ochtend herhaalde de N-VA dit voornemen. Het Vlaams Belang laat via een persmededeling weten deze oproep te steunen, maar doet dit onder voorbehoud. “De Grondwet voor herziening vatbaar verklaren is één zaak. Er nadien bij de regeringsvorming ook een punt van maken, is een andere”, zo laat Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) optekenen. Eerder deze week liet CD&V nog weten dat het een staatshervorming wil, maar pas na 2024. Er zou nu echter reeds een Vlaamse consensus hieromtrent moet worden uitgebouwd.

De N-VA wil de volledige Grondwet voor herziening vatbaar verklaren. Dat verklaarden Peter De Roover en Karl Vanlouwe, respectievelijk fractievoorzitter voor de N-VA in Kamer en Senaat, tijdens een persconferentie deze ochtend: “Wij willen alle opties openhouden voor de kiezer. Elk Grondwetsartikel dat niet voor herziening vatbaar verklaard wordt, vormt immers een potentiële blokkering voor de volgende vijf jaar.” N-VA liet eind vorig jaar nog een gelijkaardig geluid horen.

Het Vlaams Belang verklaarde vandaag op haar beurt dat het zich aan de zijde van de N-VA wil scharen als het gaat om zo’n verklaring te stemmen in de kamer die een grondwetswijziging mogelijk kan maken in de volgende legislatuur (een zogenaamde preconstituante). “Aangezien het Vlaams Belang eind vorig jaar hiertoe zelf reeds een voorstel indiende, spreekt het voor zich dat onze partij zich in deze kwestie als een bondgenoot zal opstellen”, klinkt het.

Barbara Pas: “Bedenkingen bij laat herwonnen Vlaamse reflex van N-VA”

Maar de rechtsnationalisten van Vlaams Belang blijven wel sceptisch. “Ondertussen blijft evenwel de vaststelling dat het voorstel wel enigszins vreemd klinkt voor een partij die zonder bezwaren in een regering stapte die de ‘communautaire kwestie’ voor vijf jaar in de diepvries stopte – meteen ook zowat het  enige voornemen waar deze regering zich steeds strikt aan heeft gehouden”, zo klinkt het enigszins wrang. Wij hebben “dan ook bedenkingen bij de wel rijkelijk laat herwonnen Vlaamse reflex van de N-VA en stel[len ons] vragen bij de geloofwaardigheid van een partij die de kiezer vandaag belooft wat ze gisteren naliet te doen.”

Communautair experte voor de partij, Kamerlid Barbara Pas, duidt er daarbij scherp op dat “de Grondwet voor herziening vatbaar verklaren […] één zaak [is]. Er nadien bij de regeringsvorming ook een punt van maken, is een andere.”

(Lees verder onder de tweet.)

Wie wil naast N-VA en Vlaams Belang nog een staatshervorming in 2019?

Begin deze week schreven enkele CD&V-toppers waaronder partijvoorzitter Wouter Beke een opiniestuk waarin werd opgeroepen tot het voorbereiden van een zevende staatshervorming. Dit moet dan echter gerealiseerd worden pas na de verkiezingen van 2024.

N-VA reageerde al snel en stelde de ‘problemen nu te willen aanpakken en niet in 10 jaar’. Groen en Open Vld willen dan weer nog liever materies herfederaliseren, wat op haar beurt onaanvaardbaar is voor CD&V. En de rode partijen, sp.a en PVDA, prioriteren socio-economische hervormingen terwijl die laatste partij de communautaire breuklijn zelfs een vals verhaal vindt.

Deze toestand is zeer gelijkaardig aan deze voor 2014, toen N-VA evenzeer geen bondgenoten vond voor een communautaire hervorming en dan maar naar de kiezer trok met een louter socio-economisch programma.

Lees ook: 

CD&V wil nu ook staatshervorming… in 2024

N-VA eist verklaring tot herziening van de Grondwet