De dagen van Theresa May als Britse premier lijken geteld. Na een rampzalige politieke week voor de eerste minister, is er in het Verenigd Koninkrijk in toenemende mate speculatie over haar afzetting door haar eigen partij en zelfs haar eigen kabinet. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Na twee mislukte stemmingen over het Brexitakkoord en vernederingen door de EU heeft premier May nog maar weinig politieke bondgenoten over. Binnen haar eigen Conservatieve Partij klinkt de roep voor haar afzetting steeds luider. En boze Tories onderzoeken hoe ze dat moeten aanpakken. “Ik vrees dat het over is voor de eerste minister. Ze heeft haar best gedaan, maar overal in het land kan je de woede zien”, tweette het Conservatieve parlementslid George Freeman, haar voormalige adviseur. Sommige Tories willen zelfs zover gaan om de partijstatuten aan te passen zodat een nieuwe interne stemming mogelijk wordt om May te verwijderen als premier.

Maar ook binnen haar eigen kabinet breekt de machtsoorlog uit. De conservatieve Britse regering is verdeeld in twee kampen: pro-remain en pro-Brexit. Het eerste kamp wil niet weten van een harde Brexit zonder akkoord, terwijl het tweede kamp juist daarop lijkt aan te sturen. Hoe dan ook valt te verwachten dat regeringsleden van beide zijdes massaal hun ontslag zullen geven als Mays Brexitakkoord volgende week niet door het parlement geraakt in een derde stemming. Dan is het wellicht over en uit voor May.

Wie haar moet opvolgen is voer voor discussie. Sommigen opperen dat David Lidington, de facto Mays vicepremier, haar zal vervangen. Hij wordt echter gezien als een pro-remain-minister en zal als dusdanig ook op felle tegenstand stuiten binnen de Conservatieve Partij. “Het idee dat iedereen plaats zou maken om David Lidington een zachte Brexit te doen afleveren, is absurd”, klinkt het bij één van de andere kabinetsleden. Volgens The Daily Mail zou er binnen de regering teveel weerstand zijn tegen Lidington als premier en heeft men intern al afgeklopt op de naam van staatssecretaris voor Milieu Michael Gove.

Brexitchaos

De speculatie over Mays vertrek komt er na een rampzalige week voor de premier en haar kabinet. Over slechts enkele dagen zou het VK normaliter uit de Europese Unie stappen. Maar het exitverdrag is nog steeds niet door het parlement geraakt. Halverwege januari stemde het Britse Lagerhuis het akkoord dat premier May met de EU sloot immers overtuigend weg. Premier May heeft sindsdien geprobeerd om zowel het parlement te overtuigen van de noodzaak van de deal als om de onderhandelingen met de EU verder te zetten. Maar op beide vlakken was er lange tijd bitter weinig vooruitgang te bespeuren.

Op het nippertje kon May een week geleden dan toch nog een nieuw akkoord sluiten met de EU, dat weliswaar grotendeels gelijk gebleven was, maar niettemin toch een aantal toegevingen bevatte. Maar ook dat akkoord kon het parlement niet bekoren. May vroeg daarom de EU om uitstel. En ze kreeg het ook, maar enkel tot 22 mei en op voorwaarde dat het Britse parlement het ‘echtscheidingsakkoord’ van May volgende week goedkeurt. Gebeurt dat echter echter niet, dan krijgt het VK nog tot 12 april de tijd om de exit voor te bereiden, een vernedering in de ogen van vele Brexiteers, waaronder die van de DUP.