Deze zondag vonden maar liefst vijf verschillende betogingen plaats in onze hoofdstad. Naast een relatief beperkte klimaatmars was er ook een betoging van ‘gele hesjes’. Bovendien kwamen zowel voor- als tegenstanders van abortus op straat en hield men een protestactie tegen de controversiële Europese auteursrechtenrichtlijn. De meeste protesten verliepen vreedzaam. Een groep gele hesjes begon echter rel te schoppen. Zij gooiden ruiten in in de Wetstraat en vielen de politie aan. Die kon 70 onruststokers oppakken. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Om 14 uur ging vandaag de derde grote klimaatmars van start aan het Brusselse Noordstation. Zo’n 8.000 betogers kwamen volgens de officiële cijfers van de politie de straat op. Dat deden ze om verregaande hervormingen te eisen van onze beleidsmakers om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat is een stuk minder dan de circa 70.000 demonstranten van de vorige twee grote klimaatmarsen. Niettemin toonden de deelnemers zich strijdvaardig. Met slogans als “Waar is dat draagvlak? Hier is dat draagvlak!”, stapten ze richting het Jubelpark, de jongeren van Youth for Climate op kop.

Gele hesjes maken het bont

De klimaatbetogers werden op de voet gevolgd door een colonne van ‘gele hesjes‘, een beweging die protesteert tegen het sociaal-economische beleid. Eenmaal op de Wetstraat scheidde deze groep zich af van de andere betogers en begonnen zij keet te schoppen. Zo gooiden ze een aantal ruiten in van gebouwen aan de Wetstraat. Door hun actie hinderden ze ook de klimaatmars, die een tijd lang niet verder kon trekken. De oproerpolitie greep in en probeerde de relschoppers te verdrijven naar een zijstraat, tot grote vreugde van de klimaatbetogers, die hun mars konden hervatten.

 

Daar bleef het echter niet bij. Een aantal gele hesjes kregen een team van agenten in burger in het oog, die de betogers van nabij volgden en filmden, en gingen het te lijf.. Eén agent in het bijzonder kreeg het zwaar te verduren. Hij werd aangevallen door vijf gele hesjes en moest enkele rake klappen incasseren. Een collega kon een verdere afranseling voorkomen. De politie kon de gele hesjes verder isoleren en verrichtte een 70-tal arrestaties.

Betogingen allerhande

De gele hesjes en klimaatbetogers waren echter niet de enigen die op straat kwamen vandaag. Om 14.30 uur begon de Mars voor het leven aan het Poelaertplein. De deelnemers betoogden tegen abortus. Ze willen “het recht op leven verdedigen en opkomen voor alle slachtoffers van abortussen, euthanasie en alle praktijken die het leven van de mens schaden of verhandelen.” De organisatoren spraken van 2.000 aanwezigen, de politie hield het op 500.

Een tegenbetoging met de naam March 4 Life vond plaats tussen 13 en 16 uur op het Europakruispunt aan Brussel-Centraal. Onder het motto “Mijn lichaam, mijn keuze, mijn vrijheid”, protesteerden ze tegen de Mars voor het leven, die zij als een bedreiging zien voor de rechten van vrouwen. Onder andere de feministische organisatie Collecti.e.f 8 maars nam deel. Zij wijzen elke controle over het vrouwelijk lichaam af en willen abortus uit het strafwetboek halen. Zo’n 120 mensen namen deel.

Tenslotte vond er ook een protestactie plaats tegen de de controversiële Europese auteursrechtenrichtlijn, en dan met name artikel 13, dat het Europees parlement vorige week goedkeurde. Het maakt technologiebedrijven zoals Facebook verantwoordelijk voor materiaal dat zonder auteursrechtelijke toestemming op hun platformen verschijnt. Volgens de voorstanders van de richtlijn zullen de regels ervoor zorgen dat artiesten, auteurs en journalisten betaald worden voor hun werk. De actievoerders vinden echter dat dit de creativiteit op het internet aantast. “Niets zal nog hetzelfde zijn.” Men vreest voor het einde van het vrije internet.