Jef Vermassen, de advocaat van de neurochirurge Mehrnaz Didgar die haar dochter vermoordde, heeft scherp uitgehaald naar Steven Pans, de vader van het slachtoffer, en zijn advocaat. Pans schreeuwde vrijdag zijn onmacht uit in een emotionele open brief. De strafmaat van vijf jaar voorwaardelijk was voor hem onvoldoende. “Hij moet zich niet moeien”, zei Vermassen daarover vrijdagavond in VTM-Nieuws. “De strafmaat is iets tussen de procureur en de verdediging”.

“Verbijsterd, verbitterd en ontgoocheld. Zo bleven we achter”. Dat schreef Steven Pans in zijn open brief, die afgelopen vrijdag verscheen. Voor de vader van Eline, het slachtoffer, was de strafmaat lang niet zwaar genoeg. “Vijftien minuten lang de adem afsnoeren van een weerloos kwetsbaar kind waarbij alles met ‘voorbedachte rade’ werd voorbereid, was niet voldoende om iemand langer in de cel te houden”. Ook de advocaat van de vader sprak zijn mening uit over de straf. Die noemde de vijf jaar voorwaardelijk “een verkeerd signaal voor de maatschappij”.

Dura lex, sed lex?

De advocaat van de verdediging, de bekende pleiter Jef Vermassen, kan echter niet lachen met de publieke uitingen van vader Steven en zijn raadsman. Hij vindt het deontologisch niet correct dat de burgerlijke partij hier openlijk positie in inneemt. De advocaat van de aanklager mag immers niet pleiten bij het bepalen van de strafmaat. “Dat is de wet”, klinkt het. “De burgerlijke partij mag zich ook niet moeien”, gaat hij verder. “De strafmaat is tussen de procureur en de verdediging. En daar zit nu een advocaat die natuurlijk niets van assisen weet en van strafrecht en zegt: ‘dat is een verkeerd signaal’. Dat mag hij niet doen.”

 

Vermassen houdt het echter niet bij kritiek op de advocaat. Hij snapt ook niet waarom de vader van het slachtoffer nu vragen stelt bij de strafmaat. Volgens Vermassen zou Steven Pans bij de aanvang van het proces verklaard hebben dat zijn ex-vrouw niet meer gestraft moest worden. “‘Haar grootste straf is dat ze haar kind kwijt is.’ Dat staat in het dossier.” Vermassen wijt de houding van Pans aan zijn nieuwe vriendin, die Vermassen geringschattend “zijn liefje” noemt. “Zij jaagt hem op en ze zou hem beter rust gunnen.” Wel is Vermassen uiteindelijk blij dat Mehrnaz Didgar schuldig is bevonden. “Omdat de maatschappij dan kan berusten.”

Vijf jaar voorwaardelijk

Afgelopen donderdag werd Mehrnaz Didgar schuldig verklaard aan de moord op haar dochter, Eline Pans. Didgar bracht tijdens een depressie de kleine Eline (14 jaar) op 26 juli 2017 om het leven door verstikking op haar appartement te Leuven. Het parket vorderde 26 jaar celstraf nadat de assissenjury de vrouw schuldig had bevonden. De raadsheer van Didgar, BV-advocaat Jef Vermassen, vroeg de jury en de magistraten (die samen de strafmaat vastleggen) echter om de straf voor zijn cliënte te beperken tot maximum vijf jaar voorwaardelijk. En Vermassen kreeg ook zijn zin. De vader van Eline, Steven Pans, blijft samen met zijn huidige partner Sarah Vanderwaeren verdwaasd achter. Lees hier de open brief die de vader schreef na afloop van het proces.