Oud-premier van België en fractieleider van het liberale ALDE in het Europees Parlement Guy Verhofstadt (Open Vld) moet een vernedering slikken. Verhofstadt zal immers niet optreden als boegbeeld van de liberalen in het ‘belangrijkste’ tv-debat voor de EU-verkiezingen. Die eer valt de Deense eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager te beurt. Dat schrijft Newsmonkey. ALDE stelde vandaag een team van zeven kopstukken voor, waarmee de partij in mei naar de verkiezingen voor het Europees Parlement trekt.

ALDE, de partij die de liberalen binnen de Europese Unie verzamelt, gaf in het Brusselse Egmontpaleis de aftrap de verkiezingscampagne voor het Europees Parlement. Daarbij stelden zij niet één ‘spitzenkandidat’ voor, maar een heus ‘Team Europe’. Tot dat team behoren oud-premier van België en ALDE-fractieleider Guy Verhofstadt (Open Vld), eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager uit Denemarken, eurocommissaris voor Transport Violeta Bulc uit Slovenië, Nicola Beer uit Duitsland, Emma Bonino uit Italië, Katalin Cseh uit Hongarije en Luis Garacano uit Spanje.

“Hij was furieus”

Dit zou echter onrechtstreeks een nederlaag voor Verhofstadt betekenen, zo schrijft Newsmonkey. Zo zou de Belgische oud-premier niet deelnemen aan hét grote verkiezingsdebat van de EBU – de koepel van openbare omroepen in Europa. Vestager zou met die eer gaan lopen. De Deense verwierf onder meer bekendheid door de conflicten met techreuzen Apple en Google.

“Hij was furieus, toen hij het hoorde. Maar er viel niets aan te doen, hij had te weinig steun”, zegt een bron tegen Newsmonkey. Verhofstadt was in 2014 wél nog het boegbeeld van de liberalen, ook in de debatten.

De woordvoerder van Verhofstadt wijst er wel op dat hij naar alle waarschijnlijkheid aan andere debatten zal deelnemen. “De onderhandelingen over de debatten zijn nog niet rond. Vestager doet inderdaad waarschijnlijk het EBU debat, maar Verhofstadt doet Euronews, het grote startdebat in Maastricht en de RAI”, klink het.