Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft groen licht gegeven voor de verkoop van MQ-9B ‘SkyGuardian’-drones aan België. Dat werd dinsdag bekendgemaakt door het ‘Defence and Security Cooperation Agency’ (DCSA) – een instantie die verbonden is met het Pentagon.

België zal MQ-9B ‘SkyGuardian’-drones kopen van het Amerikaanse defensiebedrijf General Atomics. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarvoor het groene licht gegeven. De deal is om en bij de 600 miljoen dollar waard. België kondigde aan dat het de ‘Sky Guardian’ zou kopen rond dezelfde tijd dat de aankoop van de F-35-gevechtsvliegtuigen bekend werd gemaakt.

SkyGuardian

Concreet gaat het om vier MQ-9B-drones, twee grondstations, vijf AN/DAS-4 ‘multispectral targeting’-systemen, 15 geïntegreerde ‘GPS/inertial navigation’-systemen, vijf AN/APY-8 ‘Lynx synthetic aperture’-radars en vijf ‘detect-and-avoid’-systemen. Daarnaast zijn ook reserveonderdelen en test- en opleidingsmateriaal – die voor een periode van vijf jaar moeten meegaan – inbegrepen in de deal.

De Amerikaanse Senaat moet ook nog groen licht geven voor de verkoop. Daarna zullen de onderhandelingen formeel beginnen. De precieze prijzen en hoeveelheden van aangekocht materieel kunnen dan nog wijzigen.

Binnenlandse veiligheid en samenwerking met NAVO-bondgenoten

“De huidige vloot van Belgische Luchtcomponent […] is ontoereikend gebleken om langdurige en aanhoudende ISR-operaties te ondersteunen. De voorgestelde verkoop zal de Belgische Luchtcomponent in staat stellen om aanhoudende ISR-operaties in een groot actieradius uit te voeren, met inbegrip van doelverwerving, doelaanduiding, het verstrekken van precisiecoördinaten voor door-GPS-gestuurde munitie, beoordeling van gevechtsschade, signaalinlichtingen, communicatie en het doorgeven van data”, klinkt het in de persmededeling van het DSCA.

De ‘SkyGuardian’ werd ontwikkeld als een versie van de MQ-9 ‘Reaper’-drone die in het burgerluchtruim van de VS en Europa kan vliegen, zonder dat daarvoor speciale toestemming van de NAVO of de Amerikaanse luchtvaartregulator nodig is. Volgens het DSCA zal de ‘SkyGuardian’ ingezet worden om de binnenlandse veiligheid en samenwerking met andere NAVO-bondgenoten te vergroten.