Professor en senator Lode Vereeck krijgt van zijn partij geen plaats meer op een lijst voor de verkiezingen van 26 mei. Dat maakte hij zelf wereldkundig via Facebook. Vereeck was in opspraak gekomen na klachten van grensoverschrijdend gedrag tegenover studentes. Het onderzoek daarover werd afgelopen week afgerond: het parket seponeerde de zaak.

Begin oktober, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, opende het Limburgse parket – na een klacht van de UHasselt – een onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag door Vereeck, professor economie aldaar. Een beschadigingsoperatie, klonk het toen bij de liberaal, die opkwam in Diepenbeek.

Zaak geseponeerd, tuchtonderzoek loopt verder

Deze week raakte bekend dat het Limburgse parket het onderzoek naar de Open Vld-politicus geseponeerd heeft wegens een gebrek aan bewijzen. Niettemin is er “veel kwaad geschied”, zei zijn advocaat. “Er was veel negativiteit in de berichtgeving rond de persoon van Lode Vereeck. Een en ander heeft ook impact gehad op professioneel vlak”

Bij de Universiteit Hasselt loopt er echter nog wel een intern tuchtonderzoek tegen de professor economie. Dat onderzoek zal men verderzetten, liet rector Luc De Schepper weten, onder andere omdat er ondertussen sprake zou zijn van nieuwe aangiftes.

“Een serene campagne niet meer mogelijk”

Voor zijn partij Open Vld was dit alles reden om hem niet meer op een lijst te zetten voor de verkiezingen van 26 mei dit jaar. Dat vernam Vereeck wellicht gisteren, toen hij erover een Facebook-bericht de wereld in stuurde. “Hoewel het parket na een uitgebreid onderzoek mijn dossier geklasseerd heeft wegens gebrek aan bewijs, is de partij van mening dat een serene campagne niet meer mogelijk is na de uitspraken van de rector”

Beste Vlaams parlementslid

Vereeck, begonnen als adjunct-kabinetschef voor KMO-beleid bij Jaak Gabriëls, later LDD-fractieleider en nu gecoöpteerd senator voor Open Vld, staat bekend omwille van zijn dossierkennis. Zo werd hij 2014 door de kranten De Morgen, De Standaard en Het Belang van Limburg uitgeroepen tot beste Vlaams parlementslid.