De verdachte achter de “aanslag” in Utrecht, Gökmen Tanis een 37-jarige man van Turkse afkomst, zou over een goed gevuld strafblad beschikken. Zo moest hij zich verdedigen in een verkrachtingszaak, werd hij verdacht van een poging doodslag en stond hij terecht voor een poging tot inbraak in een vrachtauto. Daarnaast beledigde en bedreigde hij volgens het Algemeen Dagblad een agent.

Bij een aanslag in Utrecht vielen zo’n drie doden en vijf gewonden. De verdachte – inmiddels geïdentificeerd als een zekere Gökmen Tanis, van Turkse afkomst en 37 jaar oud – werd omstreeks 18 uur aangehouden. Daarnaast is de 37-jarige man allerminst een onbekende voor de veiligheidsdiensten. Zo kwam hij de afgelopen jaren verschillende keren in aanraking met het veiligheidsapparaat.

Begin deze maand, op 4 maart, moest hij zich volgens het Algemeen Dagblad verantwoorden in een verkrachtingszaak. Naast het slachtoffer verschillende keren te hebben verkracht zou hij gedreigd hebben haar huis in de brand te steken. Verder kreeg het slachtoffer naar verluidt verschillende klappen. In 2013 kwam hij eveneens in aanraking met justitie. De reden? Hij werd verdacht van een poging tot doodslag naar aanleiding van het schieten met een vuurwapen. Verder werd Gökmen Tanis volgens de Nederlandse krant verdacht van een poging tot inbraak in een vrachtauto, pleegde hij een winkeldiefstal, bedreigde en beledigde hij een agent en bestal hij een winkelier.

Volgens de rechtse weblog ‘Geenstijl’ betreft Gökmen Tanis de zogenaamde ‘Haatdemocraat‘. Zo viel hij eerder, in 2009, een Geenstijl-verslaggeefster lastig die er te uitdagend uitzag. “Je hele kont staat open” en “je bent een democraat” klonk het.

Hoewel het voorlopig nog gissen blijft naar de motieven van de dader, schuift het Turkse persbureau Anadolu – op gezag van familieleden van Gökmen Tanis  – een relationeel drama naar voren. Een ooggetuige had naar eigen zeggen het gevoel dat de 37-jarige Turk zich op één persoon richtte, namelijk een vrouw. Daarna mikte hij op mensen die haar probeerden te helpen. Een andere getuige stelt tegenover Het Parool dat de man ‘Allahoe Akbar‘ riep. Een passagier die riep een Marokkaan te zijn, werd volgens de getuige ongemoeid gelatenIn (sociale) mediaberichten zie we informatie over mogelijke andere motieven rond het incident vanmorgen aan het 24 oktoberplein in Utrecht. Daarover kunnen we alleen zeggen dat we op dit moment nog niets uitsluiten”, reageert de Utrechtse politie evenwel via Twitter.

Steun vanuit politiek

In principe kiezen Nederlanders woensdag nieuwe Provinciale Statenvergaderingen. Haast alle partijen, buiten het liberaal-conservatieve Forum voor Democratie (FVD) legden de campagne stil. “Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Utrecht heeft Forum voor Democratie besloten alle flyer-activiteiten in heel Nederland per direct stop te zetten. De FVD bijeenkomst vanavond in het Kurhaus gaat – in aangepaste vorm – wél door. Juist nu willen we met elkaar in gesprek gaan”, reageert de partij.

Ook andere Nederlandse politici verspreiden een boodschap van medeleven. Verschrikkelijk nieuws uit Utrecht. Hulde voor alle hulpdiensten en mijn gedachten gaan naar slachtoffers en hun naasten. Terecht dat campagne onder deze omstandigheden is stilgelegd”, klinkt het bij Geert Wilders (PVV). In gedachten zijn wij bij de slachtoffers en de hulpverleners” communiceert GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Belgische politici, gaande van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tot Groen-voorzitter Meyrem Almaci betuigden eveneens hun medeleven. “Mijn diep medeleven met de families en de overlevende slachtoffers van de moordende aanslag in Utrecht“, tweette Bourgeois. Na Christchurch kwam Utrecht. 3 mensen verloren vandaag hun leven, 9 zijn gewond. Haat op haat brengt enkel meer geweld en leed. Heel veel sterkte aan alle familie en naasten, en alle Utrechtenaren”, verklaarde Almaci.