Naast een politieke en economische crisis wordt het noodlijdende Venezuela nu ook getroffen door een zware stroomstoring. Als gevolg van de stroompanne vielen al zeker zeventien doden. Volgens de linkse president Nicolas Maduro is de stroomstoring het gevolg van Amerikaanse cyberaanvallen. Volgens energie-experten is de stroomuitval echter het gevolg van jarenlang wanbeleid.

Zeker zeventien mensen zijn omgekomen als gevolg van een grote stroomstoring in Venezuela. Door het uitvallen van de stroom hadden artsen moeite om hun patiënten te helpen, vielen telecommunicatienetwerken weg en viel de verkoop van basisgoederen stil. Daarnaast waren er sporadische plunderingen en protesten. Buurtbewoners organiseerden zich om winkels te beschermen.

Sabotage of wanbeleid?

De stroomstoring begon op donderdag. Aanvankelijk leek de stroom terug te keren naar delen van het land, maar op zaterdag was er opnieuw een enorme storing. Het grootste deel van het land, met inbegrip van de hoofdstad Caracas, zat op zondag nog altijd zonder stroom.

Op donderdag viel het onderstation San Geronimo B, dat in het centrum van het land ligt, uit. San Geronimo B levert stroom aan vier van vijf Venezolanen vanuit de waterkrachtcentrale Guri. Volgens de Venezolaanse overheid werd de stroomstoring veroorzaakt door een fout in Guri. President Nicolas Maduro beweert dat de panne het gevolg is van cyberaanvallen door de Verenigde Staten.

Volgens bronnen binnen de Venezolaanse energiesector is er echter geen sprake van sabotage. Volgens hen is de stroomuitval het gevolg van jarenlang wanbeleid, te weinig investeringen, corruptie en een ‘brain drain’.

Zoveelste crisis in Venezuela

De Venezolaanse overheid heeft vier keer geprobeerd de centrale van Guri opnieuw op te starten. De laatste poging leidde tot een explosie van een onderstation bij Guri. “Telkens als zij proberen opnieuw op te starten, mislukt het en de verstoring maakt iets anders in het systeem kapot, waardoor het net nog verder wordt gedestabiliseerd”, zegt energie-expert Luis Aguilar tegen The New York Times.

De stroomstoring is de zoveelste crisis die het Zuid-Amerikaanse land treft. Venezuela heeft al jaren te maken met een zware economische crisis. Het wanbeleid van de socialistische regering van Maduro heeft er geleid tot hyperinflatie. Miljoenen mensen sloegen reeds op de vlucht. Daarnaast heeft het land sinds januari ook te kampen met een politieke crisis. Oppositieleiders weigerden toen de herverkiezing van Maduro te erkennen. Zij werden daarbij gesteund door het Westen.

ADVERTENTIE