In het escalerende conflict tussen Venezuela en Westerse staten, werd de Duitse ambassadeur in Caracas tot ‘ongewenste persoon’ verklaard. Ambassadeur Daniel Kriener wordt het land uitgezet omwille van “herhaaldelijke inmenging in de interne aangelegenheden van de staat.” Aanleiding was de ondersteuning en de ontmoeting van Kriener met oppositieleider en zelfverklaard interimpresident Juan Guaidó. De Duitse journalist Billy Six (Junge Freiheit) blijft intussen vooralsnog in de cel, ondanks een hongerstaking die hij vorige maand aanving.

Het Venezolaanse regime van autocraat Nicolás Maduro verklaarde op woensdag 6 maart Duits ambassadeur Daniel Kriener tot ongewenst persoon in het Zuid-Amerikaanse land. De houding van Kriener geeft volgens de autoriteiten blijk van een duidelijke regelovertreding van de diplomaat. De directe aanleiding voor de diplomatieke rel wordt door de regering omschreven als “het solidariseren met de samenzweerdersagenda van extremistische delen van de Venezolaanse oppositie.” De relaties tussen Venezuela en Duitsland waren al eerder gespannen nadat eind vorig jaar een journalist van het conservatieve medium Junge Freiheit genaamd Billy Six werd aangehouden door de Venezolaanse autoriteiten op beschuldiging van spionage en aanzetten tot rebellie.

Duitse steun aan oppositie

Het laatste diplomatiek incident gaat over de ontmoeting tussen Kriener en Guaidó, die door Duitsland net als de VSA als legitiem overgangspresident gezien wordt. De diplomaat zou samen met drie andere buitenlandse diplomaten Juan Guaidó afgehaald hebben op het vliegveld nadat deze laatste terugkeerde naar Venezuela. De hulp van de Duitse ambassadeur voorkwam daarmee een mogelijke arrestatie van de zelfverklaarde overgangspresident van het onstabiele land.

Maar de Duitse ambassadeur kreeg hierna 48 uur de tijd om het land te verlaten. De uitwijzing van de Duitse ambassadeur werd scherp bekritiseerd door Guaidó, die spreekt van een bedreiging aan het adres van Duitsland. De overgangspresident stelde voor om de financiële druk op Maduro aan te scherpen en het regime zo het vuur aan de schenen te leggen.

Journalist Billy Six al maanden in Venezolaanse cel

De verhoudingen tussen Venezuela en Duitsland zijn al geruime tijd gespannen. Zo werd op 17 november Duits journalist Billy Six gearresteerd op verdenking van spionage en rebellie. Six zit sindsdien in eenzame opsluiting in de ‘El Helicoide’-gevangenis. Afgelopen week werd echter medegedeeld dat de militaire rechtbank van Venezuela zichzelf onbevoegd verklaard heeft om te oordelen over de zaak. De rechtzaak zal vervolgens door een burgerlijke rechtbank uitgevoerd worden.

Hoewel verleden jaar de Duitse overheid en politieke klasse nog sterk protesteerden tegen de arrestatie van de Duits-Turkse journalist Denis Yücel in Turkije, blijft protest tegen Six’ arrestatie grotendeels uit. Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) liet reeds optekenen achter de oppositie van Guaidó te blijven staan.