Oud-burgemeester van Oostende en sp.a-lijstduwer Johan Vande Lanotte pleit in De Zondag voor een betaalbaar en haalbaar klimaatbeleid. Een lage emissiezone over héél Vlaanderen invoeren, zoals Groen bepleit, omschrijft de socialist als “pestbeleid”. “Wie zich moet verplaatsen voor zijn werk, geen openbaar vervoer kan nemen en een oudere auto heeft, zal dat voelen in zijn portemonnee. Dat zal de ongelijkheid vergroten. Ik noem dat een blinde maatregel”, klinkt het.

Vande Lanotte stelt een tegenstelling vast tussen “een partij die héél streng wil zijn” (Groen) en “een partij die niets wil doen” (N-VA). Van deze partijen moet men volgens de lijstduwer niets verwachten. “Je moet de mensen ervan overtuigen dat ze kunnen winnen aan klimaatbeleid. De partij die dat kan, zal voor de oplossing zorgen. Mijn voorstel (een verlaging van de energiefactuur, n.v.d.r.) kadert daarin”.

Dat hierdoor het elektriciteitsgebruik zal toenemen is volgens de sp.a’er een “elitaire benadering”. “Als er te veel zwaarlijvige mensen zijn, moeten we dan de btw op voeding verhogen? Neen, toch? Voeding is levensnoodzakelijk, net zoals elektriciteit. Het is trouwens niet zo dat een btw-verlaging zorgt voor méér verbruik. Bovendien wordt dat voorstel gekoppeld aan investeringen in isolatie. Nogmaals: mensen mogen klimaatbeleid niet zien als pestbeleid”, klinkt het.

Afschaffing bedrijfswagen zonder compensatie? “Geen goede maatregel”

Ook het invoeren van een lage emissiezone over heel Vlaanderen is volgens Vande Lanotte “pestbeleid“. “Wie zich moet verplaatsen voor zijn werk, geen openbaar vervoer kan nemen en een oudere auto heeft, zal dat voelen in zijn portemonnee. Dat zal de ongelijkheid vergroten. Ik noem dat een blinde maatregel”, klinkt het. De socialistische lijstduwer plaatst zich zo lijnrecht tegenover de ecologisten die enkele maanden geleden nog een pleidooi lanceerden voor een totaalverbod op dieselwagens.