Een merkwaardige uitval van Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) vandaag op Radio 1. De rijzende vedette binnen N-VA beschuldigt namelijk de voormalige coalitiegenoot Open Vld ervan om asbestbedrijven zoals Eternit een hand boven het hoofd te houden. Ook werkgeversorganisatie VBO krijgt een veeg uit de pan. Die groep zou afgelopen woensdag parlementsleden binnen de bevoegde commissie hebben proberen manipuleren met hun lobbywerk. Open Vld reageert echter met ‘verbazing’.

Open Vld zou bouwbedrijven als Eternit bevoordelen en beschermen. Dat zegt Kamerlid Valerie Van Peel wier wetsvoorstel over asbestregulatie vorige week niet konden worden gestemd wegens ontbreken van een quorum (minimum aan aanwezigen). Open Vld zou vooral afwezig zijn geweest, stelt Van Peel. Doel hiervan? Bedrijven zoals Eternit, waar begin deze maand alweer asbest werd gevonden, beschermen.

Van Peel viseert Van Quickenborne, De Block en Verhofstadt

“Immoreel”, zegt Van Peel via Radio 1 maandagochtend. Volgens de N-VA-politica, die stelt dat haar voorstel erdoor geraakt zou zijn wegens de steun van de oppositie, zochten de liberalen een alternatieve weg om haar plannen te dwarsbomen. “Men [zorgde] ervoor dat er geen quorum meer was”. Een “ongezien politiek spel op kap van de slachtoffers”.

Van Peel noemde ook namen. De voorzitter van de Commissie Sociale Zaken Vincent Van Quickenborne kwam aan bod, alsook de bevoegde minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) werd eveneens met de vinger gewezen. Zijn paarse regering heeft er immers voor gezorgd dat slachtoffers moesten kiezen tussen ofwel hun recht om de verantwoordelijke bedrijven te vervolgen ofwel een aandeel in de vergoedingen uit het Asbestfonds, klonk het.

Zelfs koepelorganisatie VBO werd geviseerd. De werkgeversorganisatie zou woensdag afgezakt zijn naar de bevoegde commissie om parlementsleden te beïnvloeden ten nadele van Van Peels wetsvoorstel en ten voordele van Eternit en co.

Open Vld erkent verplichte keuzen voor vergoeding of vervolgingsrecht, maar “de slachtoffers worden snel vergoed en blijven gespaard van een jarenlange juridische en administratieve strijd”

Minister Maggie De Block reageerde – na bedenktijd te vragen – met ‘verbazing’ op de demarche van Van Peel. De Block – die mee het Asbestfonds oprichtte – stelt dat het fonds net dient ter betere bescherming en vergoeding van de slachtoffers. “Dit fonds werkt efficiënt”, zo klinkt het bij De Block via BELGA. “De slachtoffers worden snel vergoed en blijven gespaard van een jarenlange juridische en administratieve strijd zonder garantie op een degelijke schadevergoeding omdat de bewijsvoering niet gemakkelijk is.”

(Lees verder onder tweet/afbeelding.)

De Block ontkent echter niet dat de slachtoffers moeten kiezen tussen hun juridisch recht op een vervolging of een gegarandeerde vergoeding via het Asbestfonds, niettegenstaande een vreemde bewoording en woordkeuze: “Bovendien behouden ze, indien ze geen beroep doen op het Asbestfonds, de mogelijkheid om een schadevergoeding burgerrechtelijk af te dwingen.” De minister wijst er tevens op dat het fonds geen probleem bleek de afgelopen 4 jaar toen N-VA meeregeerde. “In de regering Michel I werd dit principe ook gesteund door N-VA. Ik ben dan ook verbaasd door deze plotse uithaal”