De Vlaamse Automobilistenbond (VAB) wil zoveel mogelijk de voorrang van rechts in ons land afschaffen. De regel – die nochtans een hoeksteen is in ons verkeersreglement – wordt vaak over het hoofd gezien door slordige chauffeurs en is zo verantwoordelijk voor veel ongevallen, klinkt het via VRT NWS. In Glabbeek, Vlaams-Brabant experimenteert men al sinds eind 2017 met zo weinig mogelijk ‘voorrangen van rechts’ en daar zijn er sindsdien een pak minder ongevallen.

“De voorrangsregel [van rechts] leidt vaak tot verstrooidheid, tot een verkeerde reactie en dus tot ongevallen”, dat vertelt Maarten Matienko van de VAB via de Vlaamse staatsomroep. De VAB kan terugvallen op de casus in Glabbeek, waar sinds eind 2017 de regel nauwelijks nog bestaat. “Op uitzondering van drie kruispunten moet er sindsdien steeds voorrang gegeven aan het verkeer op de hoofdweg”, getuigt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). “Op een jaar tijd verminderde het aantal verkeersongevallen dat in verband gebracht kan worden met deze voorrangsregel van 18 tot 3.”

“De voorrangsregel van rechts wordt vaak genegeerd”

De VAB wil de regeling in Glabbeek nu nationaal omzetten. “We willen dat de voorrang-van-rechts-regel zeer selectief wordt toegepast, zodat er bij de bestuurder aan een kruispunt geen enkele twijfel is wie voorrang heeft”, vertelt Matienko verder. “De voorrangsregel leidt vaak tot verstrooidheid, tot een verkeerde reactie en dus tot ongevallen. Jaarlijks zijn er 15.000 ongevallen waarbij de regel genegeerd is. En vaak beseffen mensen dan niet dat ze de voorrang moeten geven, wat tot onduidelijkheid leidt. In de meeste situaties is de voorrangsregel immers niet gesignaleerd.”

Volledig afschaffen wil de VAB echter niet. “Als de verkeersborden bijvoorbeeld ontbreken, moet dat wel de regel zijn om op terug te vallen.”

Het verkeersinstituut Vias, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en minister van Mobiliteit François Bellot (MR) zien zo’n afschaffing dan weer niet zitten. Beter bekijkt men per kruispunt wat de beste regeling kan zijn. In veel situaties is er immers geen sprake van een hoofdweg, maar zijn alle wegen even belangrijk. “In de nieuwe Wegcode die nu bij de Raad van State voor advies ligt, staat geen afschaffing. De basisregel blijft, maar het zijn de wegbeheerders van de gewest- of lokale wegen die met signalisatie kunnen ingrijpen waar ze dat opportuun achten”, klinkt het bij het kabinet van Bellot. De VSV wijst er dan weer op dat de voorrang van rechts valt onder internationale wetgeving en de kost van overal nieuwe verkeersborden te plaatsen waar nu de voorrang van rechts geldt.

[interaction id=”5c9b563effabcf4c9a15ba96″]