Trump wil vrijheid van meningsuiting garanderen in hoger onderwijs

0
1505

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) zal een uitvoerend besluit uitvaardigen, om Amerikaanse hogescholen en universiteiten te verplichten om de vrijheid van meningsuiting te garanderen. Anders zouden ze geen onderzoeksbeurzen meer krijgen van de overheid. Dat kondigde Trump aan tijdens een toespraak op de ‘Conservative Political Action Conference’ (CPAC). De aankondiging volgt op een incident waarbij een jonge conservatieve activist in het gezicht werd geslagen op een universiteit in Berkeley. De afgelopen jaren werden ook verschillende toespraken van rechtse figuren op universiteiten geannuleerd.

“Wij verwerpen onderdrukkende spraakcodes, censuur, politieke correctheid en elke andere poging door de harde linkerzijde om mensen tegen te houden van het uitdagen van belachelijke en gevaarlijke ideeën. Deze ideeën zijn gevaarlijk”, zei de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.). “In plaats daarvan geloven we in vrije meningsuiting, ook online en op de campus.”

“Vrijheid van meningsuiting”

“Vandaag ben ik er trots op aan te kondigen dat ik zeer binnenkort een uitvoerend besluit zal ondertekenen dat hogescholen en universiteiten verplicht om de vrijheid van meningsuiting te ondersteunen als ze federale onderzoeksbeurzen willen”, zei Trump. Als de hogescholen en universiteiten zich niet hielden aan het uitvoerend besluit, waarschuwde Trump, dan zou hen dat geld kosten.

“Als ze onze dollars willen, en we geven hen miljarden, dan moeten ze mensen als Hayden en vele andere geweldige jonge mensen en oude mensen aan het woord laten. Vrije meningsuiting. Als ze dat niet doen, zal het erg duur zijn”, zei Trump.

Geweld tegen rechts op de campus

De aankondiging volgt op een incident op de Universiteit van Californië in Berkeley. Daar werd de jonge conservatieve activist Hayden Williams in het gezicht geslagen toen hij rekruteerde voor de rechtse studentenbeweging Turning Point USA. Williams werd door Trump op het podium geroepen tijdens de ‘Conservative Political Action Conference’ (CPAC) – de jaarlijkse conservatieve hoogmis in de Verenigde Staten. “Hij incasseerde een harde klap in het gezicht voor ons allemaal”, zei Trump.

De vrijheid van meningsuiting is de afgelopen jaren een belangrijk thema voor de conservatieven gebleken. Vooral nadat toespraken van verschillende rechtse sprekers – zoals Ben Shapiro en Milo Yiannopoulos –  herhaaldelijk werden geannuleerd.