De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) kondigde op donderdag aan dat hij de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten wil erkennen. Israël veroverde de Golanhoogten in 1967 op Syrië. Internationaal bestond er steeds unanimiteit over de illegaliteit van die bezetting. Daarmee breekt Trump met decennia van Amerikaans beleid. Ook geeft hij een belangrijk cadeau aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed), die momenteel midden in een verkiezingscampagne zit.

“Na 52 jaar is het tijd voor de Verenigde Staten om de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogten, die van cruciaal strategisch en veiligheidsbelang is voor de staat Israël en de regionale stabiliteit, volledig te erkennen”, schreef de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) donderdag op Twitter.

Cadeau aan Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) was er snel bij om Trump te bedanken. “In een tijd waarin Iran Syrië wil gebruiken als platform om Israël te vernietigen, erkent president Trump moedig de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten. Dank je wel president Trump”, tweette Netanyahu. Trump geeft Netanyahu daarmee belangrijke ruggensteun. De Israëlische premier zit op dit moment midden in een verkiezingscampagne.

De Verenigde Staten zijn al langer een belangrijke bondgenoot van Israël, maar geen enkele president was zo uitgesproken in de steun voor Israël als Trump. Zo gaf Trump eerder al een belangrijk cadeau aan Netanyahu door de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen.

In een verklaring zei het Syrische staatsnieuwsagentschap dat de Golanhoogten Arabisch en Syrisch bleven ongeacht de verklaringen van Trump. Ahmed Aboul Gheit, secretaris-generaal van de Arabische Liga, zei dat de aankondiging van Trump “compleet voorbijging aan het internationaal recht”. “De Arabische Liga staat volledig achter Syrië”, klinkt het.

Bezet Syrisch grondgebied

Israël veroverde de Golanhoogten in de Zesdaagse Oorlog van 1967. De vorige Amerikaanse regeringen hebben de Golanhoogten steeds behandeld als bezet Syrisch grondgebied, in overeenstemming met een 52-jaar oude en unaniem aangenomen VN-resolutie. Die resolutie handelt over de “ontoelaatbaarheid van de verwerving van grondgebied door oorlog”. Het is tevens die resolutie die de westerse oppositie tegen de Russische annexatie van de Krim ondersteund.

Sommigen vrezen ervoor dat de erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten de weg vrijmaakt voor de volgende stap, namelijk de erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Palestijnse gebieden. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veranderde onlangs de beschrijving van de Westelijke Jordaanoever en Gaza van “bezette gebieden” naar “door Israël gecontroleerde gebieden”.