De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor de eerste keer zijn presidentieel veto uitgesproken. Dat deed hij afgelopen vrijdag om een door het Congres goedgekeurde resolutie te blokkeren die een einde zou maken aan de noodtoestand. Dat schrijft Reuters. Hierdoor zouden Trumps plannen voor de beloofde grensmuur met Mexico op de helling komen te staan. 

Het Amerikaanse Congres keurde vorige donderdag onder impuls van de Democratische Partij een resolutie goed die een einde moest maken aan de noodtoestand. Ook twaalf leden van Trumps eigen Republikeinse fractie stemden voor. De president zou in hun ogen met deze noodtoestand zijn macht misbruikt hebben en bovendien een gevaarlijk precedent geschapen hebben voor een toekomstige Democratische president. Hierdoor geraakte de resolutie tot teleurstelling van het Witte Huis zelfs door de senaat, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn.

Maar daarmee was de kous niet af voor de president. Trump sprak zijn veto uit, voor de eerste keer tijdens zijn ambtstermijn. De resolutie blijft dus zonder gevolg. “Als president is de bescherming van de natie mijn hoogste plicht. Gisteren keurde het Congres een gevaarlijke resolutie goed die, indien ze tot wet wordt gemaakt, ontelbare Amerikanen in gevaar zou brengen, in ernstig gevaar.”, zei Trump daarover. “Het Congres heeft de vrijheid om deze resolutie goed te keuren, en ik heb de plicht om er mijn veto over uit te spreken.

Nieuwe stemming op komst

De Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, kondigde al een nieuwe stemming aan op 26 maart om het veto van Trump te omzeilen. “Het Huis en de Senaat hebben de wetteloze machtsgreep van de president luidkeels verworpen. Toch heeft de president ervoor gekozen om de grondwet, het Congres en de wil van het Amerikaanse volk te trotseren”, klonk het. Opdat het veto van Trump teniet gedaan wordt, moet men echter dit keer een grotere meerderheid vinden, ook in de senaat. Het lijkt onwaarschijnlijk dat nog meer dan de oorspronkelijke twaalf Republikeinse senatoren zich bereid zouden tonen om te tekenen.

Noodtoestand voor een “big beautiful wall”

Trump riep afgelopen maand de noodtoestand uit om de nodige middelen vrij te maken voor de bouw van de beloofde muur met Mexico. Dat deed hij nadat het Congres weigerde de nodige gelden voor zijn “big beautiful wall” toe te kennen in de begroting, afgelopen december. Hierdoor weigerde de president toen op zijn beurt het laatste deel van die begroting goed te keuren. Het gevolg was dat het land wekenlang met een gedeeltelijke shutdown van de federale overheidsdiensten te kampen had. Deze werd uiteindelijk beëindigd door een akkoord met de Demoraten. Daarin voorzag men toch nog 1,3 van de 5,7 miljard dollar die Trump eiste, een bedrag waar de president echter nauwelijks tevreden mee kon zijn.