De haven van Zeebrugge blijft geplaagd door grote groepen van zogenaamde ‘transitmigranten’: Migranten die illegaal door Europa trekken met het VK als doelbestemming, veelal uit (Zwart-)Afrika. Velen van hen beweren uit Eritrea te komen. Maar dat maakt het verhoor en andere operaties moeilijk. Er is namelijk een chronisch tekort aan tolken in Tigrinya, de meest gesproken taal in het Oost-Afrikaanse land. Dat brengt Het Nieuwsblad.

Woensdag drongen opnieuw tientallen transitmigranten binnen in de haven van Zeebrugge. Zij willen/wilden net zoals hun vele ‘collega’s’ het VK bereiken, hetgeen illegaal is gezien je asiel moet aanvragen in het eerste EU-land dat men betreedt. Ditmaal werden zo’n 25 van hen opgepakt. 13 van de illegalen beweren afkomstig te zijn uit Eritrea. Maar dat maakt het ondervragen moeilijk. Er zijn namelijk amper tolken Tigrinya beschikbaar. En die tolken heeft de politie nodig, niet zozeer om de transitmigranten te vervolgen – gezien de meeste opgepakte illegalen worden vrijgelaten – maar om netwerken van mensensmokkelaars in kaart te brengen. Afluisteropdrachten komen er evenzeer mee in gevaar.

Parket Brugge over niet te vertolken illegalen: “Wij zijn niet de enige die met dat probleem kampen”

“[Hier]door kunnen we die mensen vaak niet verhoren en zelfs de grootste polyglot kan met die mensen niet communiceren”, zegt Frank Demeester, procureur bij het Brugse parket, aan Het Nieuwsblad. “Het gebrek aan tolken heeft ook negatieve gevolgen voor onze grote onderzoeken naar smokkelorganisaties. Wij zijn niet de enige die met dat probleem kampen. Ook onze collega’s uit andere arrondissementen hebben hetzelfde probleem.”

Door het tolkentekort kan de politie dus minder en minder illegalen ondervragen. De politie wil dit echter zo veel mogelijk doen om zo een beeld te verkrijgen over eventuele mensensmokkelgroepen die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de (transit)migratie. Maar niet alleen verhoren wordt moeilijk tot onmogelijk. “Niet alleen in die verhoren. Maar ook bij het uitwerken van afluistermaatregelen lopen we daardoor sterke vertraging op. En dat terwijl in die dossiers vaak mensen in voorhechtenis zitten.”

Lees ook:

Burgemeester Brugge trekt aan alarmbel: Stijgend aantal illegalen

Illegalen teisteren Zeebrugge: Inbraken, diefstallen en aanranding