Binnen Open Vld heeft men nu toch een oplossing gevonden voor de ontgoochelde Brugse politica Mercedes Van Volcem. Zij uitte vrijdag duidelijk haar ontevredenheid over het feit dat ze slechts lijstduwer was voor de West-Vlaamse Kamerlijst van de partij, normaal gezien een niet-verkiesbare plaats. Maar vandaag bleek dat Francesco Vanderjeugd bereid is om zijn derde plaats op de Vlaamse lijst af te staan aan Van Volcem. Dat bericht VRT NWS.

Vrijdag pakte Open Vld uit met haar ‘wit konijn’, Kathleen Verhelst, topvrouw van bouwmaterialenbedrijf Verhelst. Zij kreeg de tweede plaats op de West-Vlaamse Kamerlijst. Maar even voor de persconferentie begon, liet Open Vld-politica Mercedes Van Volcem publiekelijk haar ongenoegen blijken over het feit dat ze naar eigen zeggen slechts het lijstduwerschap had aangeboden gekregen. “Maar dat laat ik aan mij voorbijgaan”, schreef ze. “Men kiest dus voor een nieuwkomer en niet voor iemand met 18 jaar ervaring. Ik ben zeer ontgoocheld dat mijn partij zo met mensen omgaat.”

Rutten: “We hebben dat goed opgelost”

Ondertussen is er echter een oplossing uit de bus gekomen die Van Volcem tevreden kon stellen. De jonge burgemeester van Staden, Francesco Vanderjeugd was bereid om zijn derde plaats op de Vlaamse lijst af te staan. Zelf zal hij genoegen nemen met de vierde plaats. Vanderjeugd benadrukt dat hij zijn plaats uit eigen beweging afstaat, en niet op verzoek van Van Volcem of op vraag van de partij. “Ik denk dat als ik hiermee Mercedes aan boord kan houden, dan wil ik dat ook met heel veel plezier doen.” Van Volcem is hem hiervoor alleszins zeer dankbaar.“Wat mij betreft is Francesco met zijn gebaar voor mij de numero uno in West-Vlaanderen.”

Ook partijvoorzitster Gwendolyn Rutten reageerde op de hele historie. “Waar passie is, mensen met hart en ziel ergens voor werken, daar stormt het wel eens. Alleen als je onverschillig bent, spelen er geen emoties”, klinkt het. “Het allerbelangrijkste is dat als er problemen zijn, wij die ook oplossen. We hebben dat goed opgelost. Mercedes is aan boord en staat op de lijst en we gaan met een hele sterke opstelling, ook in West-Vlaanderen, naar de kiezer.”