Een onthutsende undercover-reportage van Pano op de Vlaamse staatsomroep schetst een nieuw beeld in de methodes van tienerpooiers – veelal allochtone jongemannen die op tienermeisjes azen en met behulp van aandacht, drank en drugs ze in de prostitutie duwen. Een journaliste deed zich voor als de 16-jarige ‘Emma’ op Tinder. Maar liefst 7 mannelijke roofdieren boden zich na enkele weken al aan om de journaliste “in de markt te brengen”. Slachtoffers getuigen echter dat ook andere meisjes worden ingezet door de zogenaamde ‘loverboys’. Zelfs hulpcentra voor vrouwelijke slachtoffers worden zo ingezet binnen het netwerk van tienerpooiers.

In Pano bleek woensdagavond hoe minderjarige meisjes worden geviseerd via de dating-app Tinder. De 16-jarige ‘Emma’, in werkelijkheid een journaliste van de VRT, werd in de loop van twee weken benaderd door 7 tienerpooiers. Eens het kwam tot een ‘match’, werden de gesprekken vaak verlegd naar de chat-app WhatsApp. Daar konden de tienerpooiers snel hun berichten wissen zodat er geen bewijsmateriaal blijft ‘hangen’.

Tienerpooiers viseren zelfs slachtoffercentra

Tijdens een ontmoeting op een terras hoorde ‘Emma’ de mogelijke tarieven. Minimum 80 EUR tot 120-130 EUR, waarvan de pooier in kwestie 20 EUR zou afnemen. De jongeman wilde hierna een ritje gaan maken met de wagen, maar de journaliste kon dit met een smoes voorkomen.

Uit getuigenissen van anonieme slachtoffers – veelal autochtone, kwetsbare jonge meisjes – blijkt dat meisjes echter ook door andere meisjes worden benaderd, die worden ingezet door de tienerpooiers. Deze tienerpooiers – vooral actief in en rond Antwerpen – viseren hierbij zelfs hulpcentra voor slachtoffers waar men net veilig hoort te zijn voor pooiers. Eens men uit de instelling is, onderhouden de verschillende meisjes contact op sociale media en kan via hen het misbruik verder worden gezet.

Crombez: “Te lakse en inconsistente straffen”

Drugs, drank en (dreigen met) geweld moeten de meisjes gewilliger maken. Een van de slachtoffers viel zo ten prooi aan rapper Moreno, een veroordeelde tienerpooier. Zij zou echter later door een andere jongeman geprostitueerd worden. “Ik schaam me voor alles wat er is gebeurd, ook met mij. Ik schaam mezelf in de plaats van die mannen en die jongens die zich moeten schamen. Als ik terugkijk, vind ik het gewoon degoutant.”

Sp.a-voorzitter John Crombez, die zelf enkele slachtoffers hielp, vindt dat de Pano-reportage alweer verduidelijkt “dat ons justitieel apparaat faalt” als het gaat over de aanpak van tienerpooiers. “De slachtoffers begrijpen echt niet dat de daders zo snel terug vrijkomen. Er is geen uniform vervolgingsbeleid en justitie springt veel te laks om met de strafuitvoering.” Crombez vraagt samen met Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) ook om een systeem met “aparte, gespecialiseerde opvang” voor slachtoffers aan bevoegd Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).