Tienduizenden Europeanen betoogden op zaterdag tegen de geplande auteursrechtenhervorming binnen de Europese Unie. Volgens tegenstanders zou de wet echter de vrijheid van meningsuiting kunnen beperken, tot censuur kunnen leiden en online creativiteit kunnen belemmeren. Vooral in Duitsland kwamen er veel mensen op straat.

Op zaterdag hebben tienduizenden Europeanen betoogd tegen een geplande auteursrechtenhervorming binnen de Europese Unie. In Duitsland vonden 40 betogingen plaats. Daarnaast waren er ook betogingen in Polen, Zwitserland, Oostenrijk en Portugal. In München trok het protest volgens de politie 40.000 betogers. In Berlijn waren er volgens de organisatoren 30.000 betogers. De politie stelde hun aantal op 10.000 in de Duitse hoofdstad.

Artikel 13

Het wetsvoorstel zou op dinsdag voor een laatste stemronde worden voorgelegd aan het Europees Parlement. Indien het wordt aangenomen hebben EU-lidstaten twee jaar de tijd om de wet om te zetten in nationale wetgeving.

Het meest controversiële deel van ‘artikel 17’ – voorheen ‘artikel 13’ -zou bedrijven als YouTube en Facebook verplichten om de verantwoordelijkheid te nemen voor auteursrechtelijk beschermd materiaal dat naar hun platformen wordt geüpload. Volgens voorstanders zijn de regels nodig om ervoor te zorgen dat auteurs, journalisten en artiesten worden betaald voor hun werk.

Beperking van internetvrijheid

Volgens tegenstanders zou de wet echter de vrijheid van meningsuiting kunnen beperken, tot censuur kunnen leiden en online creativiteit kunnen belemmeren door het dwingen van websites om uploadfilters te installeren.

De initiatiefnemers van de ‘Save the Internet’-demonstraties van het afgelopen weekend vinden de uploadfilters “technisch onhaalbaar”. Ook zouden zij niet in staat zijn om legitieme citaten te vinden of parodieën en satire te begrijpen. Dit zou een “eerste stap in de richting van internetcensuur”. ‘Save the Internet’ verzameld reeds 5 miljoen handtekeningen in een petitie tegen het wetsvoorstel.