Greta Thunberg, het Zweedse 16-jarige klimaatmeisje dat genomineerd is voor de Nobelprijs voor de Vrede, heeft eerder deze maand voor flink wat controverse gezorgd. In een bericht op Facebook liet ze weten dat kernenergie “een klein deel van een zeer grote nieuwe CO2-vrije oplossing […] voor het energievraagstuk” kan zijn. Deze evenwichtige verklaring kon echter meteen rekenen op flink wat kritiek van haar groene fans, waarna Thunberg haar bericht aanpaste.

Iets meer dan een week geleden haalde het Zweedse klimaatmeisje Thunberg de ecologistische goegemeente op haar nek. Analoog met wat het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, de VN-organisatie die de klimaatopwarming bestudeert) verklaart, zei Thunberg dat de CO2-neutrale kerncentrale een onderdeel kan zijn van een groter geheel van broeikasgasvrije energie-oplossingen. Maar heel wat groene dogmatici waren het daar niet mee eens en lieten hun ongenoegen weten.

On Friday March 15th 2019 well over 1,5 million students school striked for the climate in 2083 places in 125 countries…

Publiée par Greta Thunberg sur Dimanche 17 mars 2019

Greta Thunberg: “Er leggen mensen – en kranten – mijn woorden op een weegschaaltje”

In Thunbergs oorspronkelijke post op Facebook was te lezen hoe “kernenergie, volgens het IPCC, een klein onderdeel kan zijn van een heel grote koolstofvrije energie-oplossing, in het bijzonder in landen en gebieden waar een mogelijkheid tot grootschalige hernieuwbare energievoorziening ontbreekt, ook al is het uiterst gevaarlijk, duur en tijdsintensief. Maar laat ons dat debat laten voor wat het is tot we het bredere plaatje beginnen te zien.”

Na de kritiek voegde Thunberg dit toe voor haar statement: “Persoonlijk ben ik tegen kernenergie, maar […]”. In een reactie liet het klimaatmeisje weten over de wijziging “dat er mensen zijn – en kranten – die haar woorden op een weegschaaltje leggen en weleens zinsdelen weglaten.”

Lees ook:

Klimaatpuber Greta Thunberg genomineerd voor vrede-Nobelprijs

Bekende Nederlandse presentator breekt lans voor kernenergie