De steun voor de carnavalisten die onder vuur kwamen te liggen nadat ze karikaturale poppen van joden hadden gedragen, groeit. Nu blijkt dat de desbetreffende poppen bovendien al jaren meegaan in Aalst Carnaval, maar dan als andere figuren. Dat meldt Het Nieuwsblad. De carnavalisten vrezen dat Aalst Carnaval binnenkort ook onderworpen zal worden aan politiek correcte censuur. 

Enkele dagen geleden kwam de Aalsterse carnavalsgroep ‘De Vismooil’n’ onder vuur te liggen nadat ze bij de carnavalsstoet paradeerden met karikaturale poppen van joden. De joodse gemeenschap reageerde furieus en kreeg al snel bijval van onder meer de Europese Commissie, de Verenigde Naties en tal van internationale media die het gebruik van de joodse poppen veroordeelden.

Burgemeester van Aalst Christophe D’Haese (N-VA) kreeg – net als de carnavalisten zelf – inmiddels zelfs persoonlijke bedreigingen en haatberichten. Maar tezelfdertijd neemt de steun voor de carnavalisten ook toe. Veel Aalstenaars veranderden hun profielfoto op Facebook in een vismuil, met daarbij de hashtag #IkSteenDeVismooil’n.

Censuur?

De carnavalisten zijn blij met de massale steun die ze krijgen van de bevolking, maar voelen zich ook geraakt door de heisa die ontstaan is. “Elke carnavalist steunt De Vismooil’n”, aldus Sven De Smet van carnavalsverbond Carnavalist tot in de kist aan Het Nieuwsblad. “We moeten kunnen blijven relativeren en daar mag niemand een stokje voor steken.”

(Lees verder onder de tweet.)

Nu blijkt ook dat de desbetreffende poppen bovendien al jaren meegaan als andere figuren in Aalst Carnaval, en ze dus niet uitdrukkelijk gemaakt werden met lange neuzen om joden karikaturaal af te beelden. “Dat de Joden afgebeeld worden met de verfoeide haakneus, komt door de recyclage van de koppen”, stelt Bram De Baere, die de koppen ontwierp. Zo werd de pop vorig jaar bijvoorbeeld gebruikt als kruisvaarder om te spotten met radicale christenen. Toen werd er geen aanstoot aan genomen.

In Aalst vreest men dat Aalst Carnaval binnenkort ook onderworpen zal worden aan politiek correcte censuur. “Ik snap dat de Joodse gemeenschap, die hiermee niet vertrouwd is, gechoqueerd kan zijn. Maar tegelijk vind ik dat tijdens carnaval met alles en iedereen gelachen moet kunnen worden. Als je dat verbiedt, val je het DNA van het Aalsters carnaval aan in zijn kern.”