De laatste tijd zijn al heel wat ballonnetjes opgelaten om onze energievoorziening te vrijwaren en de klimaatopwarming tegen te houden. Maar deze is wel opmerkelijk: “Waarom drukken we geen geld bij?”, vraagt Europees parlementslid voor Groen Bart Staes zich af in een interview in De Zondag dit weekend. “We hebben dat gedaan om de banken te redden. We moeten dat ook doen om het klimaat te redden”, vindt hij.

Moest Staes ‘klimaatminister’ zijn, zou zijn eerste beleidsbeslissing zijn: “Een klimaatwet opstellen met bindende doelstellingen”, zegt hij. “Je zou vervolgens op vele domeinen maatregelen moeten nemen, maar cruciaal lijkt me een drastische afname van de CO2-uitstoot in transport. Ik zou massaal investeren in openbaar vervoer.”

Gaan zulke investeringen niet ten koste van het sociaal beleid dat zijn partij zo belangrijk vindt? Staes is daar niet van overtuigd. “Europa loopt jaarlijks duizend miljard euro mis door belastingontwijking en -fraude. Als we daarvan de helft, of zelfs maar een kwart, kunnen recuperen, dan hebben we een grote pot.”

Bovendien ziet hij er dus geen graten in om geld bij te drukken. “Waarom niet? We hebben dat gedaan om de banken te redden. De urgentie is daar: de opwarming moet beperkt worden tot anderhalve graad tegen 2030. De Rekenkamer zegt dat we jaarlijks 1.115 miljard euro nodig hebben. Dat kan. We hoeven daarom geen aanslag te plegen op de overheidsbegrotingen”, klinkt het. “Waarom creëren we geen Europese klimaatbank? Die kan met dat geld investeringen financieren én burgers en ondernemingen voorzien van renteloze leningen.”

Fin de carrière?

In de komende verkiezingen staat de 60-jarige Staes op de tweede plaats van Groens Europese lijst. Op dit moment heeft Groen echter maar één Europese zetel. Het wordt dus twijfelachtig of hij verkozen raakt. Indien niet, dan is het voor hem ‘fin de carrière’. Maar Staes houdt zelf “geen rekening met een afscheid.” “Het resultaat van de provincieraadsverkiezingen sterkt me in de overtuiging dat wij twee zetels kunnen halen”.

ADVERTENTIE