Laura Cools (22 jaar), oprichter van ‘Students For Climate’, versterkt de West-Vlaamse sp.a-lijst. Zo krijgt ze de 8ste plaats voor het Vlaams Parlement. “Ik ben een ecosocialist: we moeten ambitieuze en concrete maatregelen nemen voor het klimaat, maar wel voor iedereen”, klinkt het. 

De sp.a bezet, met betrekking tot de klimaatspijbelaars, een centristische positie. Zo staat de partij volgens John Crombez “achter het engagement van de jongeren” zoals Anuna De Wever en Kyra Gantois, de spilfiguren binnen ‘Youth for Climate’. Tezelfdertijd zijn er volgens de sp.a-voorzitter “limieten aan dat spijbelen”. Afgelopen weekeind zorgde Antwerps sp.a-schepen Jinnih Beels nog voor heisa in het linkerkamp omdat ze zei dat “wij, volwassenen, […] spijbelende jongeren niet [moeten] aanmoedigen.” De uitspraak werd haast als verraad gezien door allerlei figuren in het linkse middenveld en ook door partijgenoten zoals de donkerrode Erik De Bruyn.

Opsteker

Dat de socialisten, in het licht van het populairdere Groen, een ‘klimaatgezicht’ kunnen aantrekken is dan ook een opsteker. Langs de andere kant: Laura Cools is geen onbekende bij de Vlaamse socialisten. Zo zetelt ze voor de sp.a in de gemeenteraad van Koekelare. “Ik ben me ervan bewust dat ik een politieke toekomst had bij zowel sp.a als Groen”, stelt Cools tegenover Het Laatste Nieuws. “Sp.a is gewoon de enige partij die een brede sociale blik heeft op onze maatschappij. Ik noem mezelf een ecosocialist. Pas op, ik heb ook sympathie voor Groen. Maar zij werken al jaren vanuit één perspectief: het klimaat.”

Cools schreef mee aan de klimaatplannen van de sp.a en kan zich vinden in meer investeringen voor het openbaar vervoer. Daarnaast wil ze de fiscaal voordeligere bedrijfswagens omzetten in hogere nettolonen. “Voor sp.a moet het klimaatvraagtsuk collectief worden opgelost”, klinkt het.

Geen aanvoerder ‘Students For Climate’

Tegenover BELGA benadrukt ‘Youth For Climate’ dat Cools geen aanvoerder is van ‘Students For Climate’. “We ontdekten dat ze SFC had opgericht. Anuna De Wever en Kyra Gantois hebben dan contact met haar opgenomen. Na één mars stelden we vast dat ze een politieke kleur had en toen hebben we haar verteld dat het geen goed idee was om aanvoerster te zijn, omdat we een apolitieke organisatie zijn”, klinkt het.