Hangt het van Groen af, dan is het binnenkort niet meer mogelijk om met het vliegtuig van Brussel naar Amsterdam te reizen. Dat hierdoor, mogelijks, jobs bij de luchtvaartsector sneuvelen is volgens Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke geen argument. “Door meer in te zetten op treinen en bussen komen er ook jobs bij”, reageert hij tegenover Het Nieuwsblad.

Momenteel vertrekken er dagelijks zo’n vijf vluchten van Brussel naar Schiphol. Het overbruggen van deze 200 kilometer per vliegtuig begint men – onder impuls van de Nederlandse partij GroenLinks – bij onze noorderburen in vraag te stellen. Per trein ben je, redeneren de Nederlanders, sneller en milieuvriendelijker op je bestemming.

Groen sluit zich bij het voorstel van hun Nederlandse zusterpartij aan, al willen de Belgische groenen nog een stapje verder gaan. Voor haast iedere verplaatsing onder de 1.000 kilometer moet de trein hét vervoersmiddel worden. Hoewel er volgens Van Hecke nog te weinig tijd is om dit in een wetsvoorstel te gieten, moet een resolutie wel mogelijk zijn.

Vliegen moet duurder worden

Volgens het Groen-Kamerlid moeten we “af van de braderie-tarieven voor luchtverkeer”“Voor 30 euro vlieg je heen en terug naar Londen, een weekend Amsterdam met de trein kost intussen bijna 100 euro. Dat is de wereld op zijn kop”, stelt hij tegenover Het Nieuwsblad. Vliegen goedkoop houden en treinen duur, is volgens hem “onhoudbaar”.

Tegen het verhogen van de prijs voor een vliegticket staan volgens hem wel extra investeringen in infrastructuur. “We moeten ook de nachttrein weer invoeren”, klinkt het bij Van Hecke. “Dat doen zowat alle Europese landen behalve Nederland en België”. Concreet denkt het Groen-Kamerlid aan een rechtstreekse TGV-verbinding tussen Zaventem en andere grote steden. Dat hierdoor, mogelijks, jobs bij de luchtvaartsector sneuvelen is volgens Van Hecke geen argument. “Door meer in te zetten op treinen en bussen komen er ook jobs bij”

Lees meer:

België legt vliegtuigtaks Europees op tafel