Op 22 maart 2016 werden twee aanslagen uitgevoerd in Brussel en Zaventem. De bommen in de luchthaven en de metro ter hoogte van Maalbeek roofden het leven van 32 mensen: 17 Belgen en 15 buitenlanders. Hoewel de Belgische regering voortdurend ronkende verklaringen aflegde, voelen de slachtoffers zich in de steek gelaten. Zo kreeg volgens De Zondag nog maar 36 procent van alle slachtoffers een volledige schadevergoeding. “Ik geloofde hun beloftes, maar kwam bedrogen uit”, laat een slachtoffer in de krant optekenen.

Niet enkel de veiligheidsmaatregelen op Brussels Airport maar ook de uitbetaling van de schadevergoedingen aan de slachtoffers van de aanslagen laat stevig de wensen over. Zo organiseerde Philippe Vandenberghe onlangs nog een hongerstaking van zo’n 25 dagen. Eerder was hij hiermee gestart omdat de overheid volgens hem niet genoeg hulp bood.

Ook vandaag is hij kritisch. “Met de verzekeringsmaatschappijen zijn er niets anders dan problemen. Hun motto is: ontkennen, vertragen, verdedigen. Er is geen haast om tussen te komen, dossiers worden geweigerd en vertraging is meer regel dan uitzondering”, klinkt het. Volgens het slachtoffer zijn “oneerlijke voorstellen aan slachtoffers met te lage bedragen […] schering en inslag”. Het voorstel van Vandenberghe? De oprichting van een nationaal garantiefonds, beheerd door de overheid. Momenteel liggen, volgens hem, de economische belangen tussen de verzekering en de slachtoffers te ver uit elkaar.

Sebastien Bellin, die zware beenletsels opliep bij de aanslagen, is eveneens ontgoocheld in de Belgische Staat. “Mijn geloof in ons systeem waaraan ik ook heb bijgedragen, was nochtans erg groot. Ik geloofde dat men mij zou helpen als het nodig was. Ik kwam bedrogen uit. De overheid zegt dat medische kosten meteen betaald zullen worden, maar dat is pertinent onwaar. Enkele ziekenhuisrekeningen zijn betaald, maar zelf heb ik al gigantische sommen moeten uitgeven”, laat hij in De Zondag optekenen.

“Negeer mensen tot ze sterven, liever dat dan schadevergoedingen uitbetalen”

Voormalig Brussels politiewoordvoerder Christian De Coninck hekelt tegenover VRT NWS eveneens het optreden van de verzekeraars. De Coninck, tijdens de aanslagen actief, werd met het posttraumatische stresssyndroom gediagnosticeerd. Een vergoeding voor de medische kosten kreeg hij evenwel niet. “Die hebben hun handen afgetrokken van alle medische kosten. “Deny till they die”, dat is hun motto. Negeer mensen tot ze sterven, liever dat dan schadevergoedingen uitbetalen”, verklaarde hij in Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Lees meer:

Slachtoffer aanslag Zaventem stopt hongerstaking

Veiligheid op Zaventem lek als een zeef: Bomgordel kan door controle