Philippe Vandenberghe, een slachtoffer van de aanslagen op 22 maart te Zaventem, heeft volgens BELGA na 25 dagen zijn hongerstaking stopgezet. Eerder was hij hiermee begonnen omdat de overheid volgens hem niet genoeg hulp bood. “Bij ons zegt men: ‘de verzekering zal het oplossen.’ Wel, de verzekering lost niks op. Men hanteert daar het DDD-principe: Deny and Delay until they Die”, stelde hij eerder tegenover De Morgen. Vandaag maakt Vandenberghe bekend dat hij zijn actie stopzet. Premier Charles Michel (MR) komt aan enkele eisen tegemoet.

Vandenberghe, beroepshalve IT’er op Brussels Airport, ging bij de aanslag op 22 maart in Zaventem als eerste burger hulp verlenen aan de slachtoffers. “Er waren twee militairen. Verder niemand”, deed hij eerder tegenover De Morgen zijn relaas. “Ik zag ook een Engelsman van wie de voet was doorboord. Je kon er doorheen kijken. Dat is iets dat ik vaak opnieuw beleef, die voet waar je de vloertegels van de vertrekhal door kon zien. De man was bij het afgaan van de bom met z’n vrouw aan het bellen. Ook hem heb ik in de goede positie gelegd, en hij heeft het overleefd”, klonk het.

Hongerstaking stopgezet

Volgens Vandenberghe, op wie de aanslagen een enorme psychologische impact hadden, kregen de slachtoffers niet voldoende ondersteuning van de Belgische regering. “Het meest ergerlijke was een mededeling van Kris Peeters, die op een dag aankondigde dat alle dossiers over schadevergoedingen na 22 maart waren afgehandeld. Hij bleek te hebben over passagiers die hun vluchten hadden gemist of bagage waren verloren”, stelde hij tegenover De Morgen.

Het gevolg? De man ging in hongerstaking tot de Belgische regering de nodige hulp en nazorg aan de terreurslachtoffers bezorgt. Zo moet er volgens hem onder meer een terugbetaling van alle medische kosten en een bemiddelingsorgaan komen. In Frankrijk, Spanje en de VS is de staat aansprakelijk voor een terreuraanslag. “Bij ons zegt men: ‘De verzekering zal het oplossen.’ Wel, de verzekering lost niks op. Men hanteert daar het DDD-principe: Deny and Delay until they Die. Een collega die voorheen bij een verzekeringsmaatschappij werkte heeft me dat uitgelegd”, aldus Vandenberghe.

Premier Michel liet hem evenwel op de 25ste dag van zijn hongerstaking weten dat de bemiddelingsprocedure binnenkort in orde komt. Na 25 dagen zette Vandenberghe zijn actie dan ook stop.

Communiqué de presseAu terme de mon 25ème jour de grève de la faim, monsieur le Premier Ministre Charles Michel vient…

Publiée par Philippe Vandenberghe sur Samedi 9 mars 2019