In Italië heeft een 47-jarige man van Senegalese origine vanmiddag een bus vol schoolkinderen gekaapt en in brand gestoken. De man wilde naar eigen zeggen protesteren tegen het te strenge immigratiebeleid in Italië. Hij was gekend bij het gerecht. Niemand raakte ernstig gewond, maar 23 kinderen moesten wel met lichte verwondingen naar het ziekenhuis worden afgevoerd. 

Woensdagmiddag was de buschauffeur, die afkomstig is van het Afrikaanse Senegal, met 51 schoolkinderen onderweg voor een schooluitstap in Milaan, toen hij plots een andere weg nam. “Niemand komt hier levend uit”, riep de 47-jarige man. De leerlingen belden in paniek naar hun ouders, die vervolgens de politie verwittigden. Na een dolle rit van enkele tientallen kilometers slaagde de politie erin de bus te stoppen.

Immigratiebeleid aanklagen

Maar de nachtmerrie voor de kinderen was toen nog niet voorbij. De Senegalese buschauffeur nam een bidon brandstof, die hij uitgoot in de bus, en stak de bus in brand. Met behulp van de politie konden de kinderen uit de bus geëvacueerd worden vooraleer de brand ernstige slachtoffers had gemaakt. Uiteindelijk moesten 23 kinderen met lichte verwondingen naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

De Senegalees, die gearresteerd werd terwijl de bus volledig uitbrandde, blijkt geen onbekende te zijn voor het gerecht. In het verleden werd de man al veroordeeld voor onder meer seksueel misbruik van een minderjarige en rijden onder invloed. Door die laatste veroordeling had de man eigenlijk geen toelating meer voor het besturen van bussen. Nu wordt hij beschuldigd van ontvoering en poging tot massamoord.

Toen de man werd ingerekend, riep hij dat hij het volgens hem te rechtse immigratiebeleid in Italië wilde aanklagen. “Ik wil er een einde aan maken, de doden in het Middellandse Zeegebied moeten stoppen”, riep hij volgens getuigen.