De rechtse Australische senator Fraser Anning deed vandaag en gisteren behoorlijk wat stof opwaaien ‘down under’. In een reactie op de aanslagen van deze week in Christchurch, Nieuw Zeeland, legt Anning de oorzaak van de vreselijke feiten bij immigratie en de “toenemende aanwezigheid van moslims” in de samenleving. Opmerkelijk: terwijl hij zijn mening gaf voor het oog van de camera deze zaterdag, sloeg een tienerjongen een ei stuk op zijn hoofd. Daarop begon de senator uit te halen naar de jongen, die minstens één rake klap naar het hoofd moest incasseren. Dat schrijven de New Zealand Herald en HLN.

Op beelden die op verschillende nieuwskanalen en sociale media circuleren, is het hele voorval te zien. De senator werd geïnterviewd door de Australische media op een politieke conferentie in Melbourne, toen plots een kwade jongeman hem langs achteren naderde en een ei stuksloeg op zijn hoofd. Anning draaide zich om en haalde uit naar zijn tegenstrever met een stevige linkse gevolgd door nog een paar andere stoten. Minstens één slag naar het hoofd was raak. De aanwezigen haalden de beide partijen echter snel uit elkaar en aanhangers van Anning konden de eigooier overmeesteren. Deze werd verhoord door de aanwezige ordediensten en uiteindelijk weggeleid door de politie. Ondertussen is hij vrijgelaten terwijl het onderzoek loopt.

(Lees verder na de tweet.)

“De echte oorzaak van het bloedvergieten in de straten van Nieuw-Zeeland vandaag is het immigratiebeleid”

De gebeurtenissen speelden zich af een dag nadat senator Fraser Anning in een parlementaire verklaring sterk had uitgehaald naar het migratiebeleid van Nieuw-Zeeland. In zijn ogen ligt de oorzaak van de aanslagen niet bij de wapenwet of nationalisme, zoals “linkse politici en de media” zouden beweren. “De echte oorzaak van het bloedvergieten in de straten van Nieuw-Zeeland vandaag is het immigratiebeleid dat mogelijk maakte dat islamitische fanatici konden emigreren naar Nieuw-Zeeland”, stond er te lezen. De aanslagen zijn voor hem een symptoom van de “groeiende angst in de samenleving van de toenemende aanwezigheid van moslims.”

Anning verwijst vervolgens ook naar het geweld dat voortkomt uit de islamitische wereld. “Laat ons duidelijk zijn, terwijl moslims misschien vandaag de slachtoffers waren, zijn zij normaal gezien de daders. Wereldwijd vermoorden moslims in de naam van hun geloof op een industriële schaal. De volledige religie van de islam is simpelweg een gewelddadige ideologie van een zesde-eeuwse despoot die zich voordoet als een religieuze leider, die een eindeloze oorlog rechtvaardigt tegen iedereen die zich ertegen keert en oproept tot moord op ongelovigen en afvalligen.”

“vreselijke en zieke haatspraak”

De verklaring van Anning maakte heel wat reacties los in Australië, en dan vooral negatieve. Tony Burke van de linkse partij Labor noemde het “vreselijke en zieke haatspraak”. “We moeten ervoor zorgen dat dit zich in het parlement niet verspreidt”, klonk het. Maar ook bij de conservatieven lusten ze zijn betoog niet. Premier Scott Morrison (Liberal Party) noemde zijn opmerkingen “walgelijk”. “Er is geen plaats in Australië voor dit soort meningen, laat staan in het Australische parlement”. Ook oudpremier Malcolm Turnbull (Liberal Party) deed zijn duit in het zakje. “De commentaar van Fraser Anning vandaag is verachtelijk”. “Hij brengt de Senaat ten schande.”