Deze ochtend vond een schietpartij plaats in een tram in Utrecht. Volgens de burgemeester van Utrecht zijn er bij die schietpartij drie doden en negen gewonden gevallen. De politie houdt ook formeel rekening met een terroristisch motief. Ook de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) spreekt van een “terreurdaad”. De schutter – een 37-jarige Turk – kon ontkomen en de politie organiseert een klopjacht. De dader verscheen enkele jaren geleden in een reportage van het Nederlandse GSTV en staat op het internet bekend als de ‘haatdemocraat’. Het hoogste dreigingsniveau, niveau 5, is momenteel van kracht in de provincie Utrecht.

Er zijn meerdere gewonden na een aanval op een tram in Utrecht en helaas ook meerdere doden. Een slachtoffer onder een wit laken werd waargenomen en de burgemeester sprak inmiddels van 3 dodelijke slachtoffers. De dader – inmiddels geïdentificeerd als een zekere Gökmen Tanis, van Turkse afkomst en 37 jaar oud – is echter nog op vrije voeten. Hij zou begin deze maand nog hebben terechtgestaan voor een verkrachtingszaak en enkele jaren geleden nog zijn vertoond als moslimextremist tijdens een reportage van GeenStijl.

Utrecht: Klopjacht op dader die kon ontkomen

“Ik kwam van m’n werk vandaan toen het gebeurde. Ik sta bij de stoplichten op het 24 Oktoberplein en ik zie een vrouw liggen, ik denk dat ze tussen de 20 en 35 jaar oud is”, zo liet ooggetuige Jimmy de Koster weten, die in de buurt woont. “Op dat moment hoorde ik drie keer ‘pang, pang, pang!’. Vier man liepen heel hard naar haar toe en ze probeerden haar weg te slepen en toen hoorde ik weer ‘pang, pang, pang!’ en die gasten laten die vrouw weer los. Hele chaos daar.”

De schutter kon na de aanslag ontkomen. Dit in rode Seat, zo meldt Het Laatste Nieuws. Een klopjacht is nu gaande op de dader. Bewoners van hoge gebouwen in de omgeving melden via sociale media dat hun gebouwen politiebescherming hebben gekregen. Het UMC Utrecht (Universitair Medisch Centrum) heeft van veiligheidsregio GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) het verzoek gekregen om het ‘calamiteitenhospitaal’ open te stellen. Dat is een hospitaal bedoeld voor onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden.

Dreigingsniveau in Utrecht hoogst mogelijke

Intussen werd het dreigingsniveau in de provincie Utrecht opgetrokken naar niveau 5, het hoogste niveau. “Dader nog voortvluchtig. Terroristisch motief niet uitgesloten. Volg aanwijzingen lokale autoriteiten”, schrijft Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg op Twitter. De verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen van 20 maart worden stilgelegd.

Op verschillende plaatsen in Nederland worden er extra maatregelen getroffen. Zo wordt in Rotterdam extra toezicht gehouden op stations en moskeeën. De luchthaven van Schiphol wordt extra beveiligd. In Utrecht zelf sluit de Universiteit de deuren. Ook aan het Centraal Station van Utrecht worden extra maatregelen getroffen.

‘Haatdemocraat’

De verdachte van de schietpartij, de 37-jarige Gökmen Tanis, in Turkije geboren. Hij zou eerder deze maand in verband gebracht zijn met een verkrachtingszaak. De man verscheen enkele jaren geleden nog in een opmerkelijk filmpje van het Nederlandse GSTV. Daar deed hij moslimextremistische uitspraken als “je halve kont staat open” en “je bent een democraat”.