Hamza bin Laden is geen Saoedisch staatsburger meer. Saoedi-Arabië ontnam de zoon van de beruchte voormalige leider van Al Qaida zijn nationaliteit. Dat meldt Reuters. Het nieuws komt er daags nadat de Verenigde Staten bekend maakten een beloning tot 1 miljoen dollar te zullen uitloven voor informatie die tot ‘s mans lokalisering of identificatie kan leiden.

Het Saoedische ministerie kondigde de stap aan in een verklaring gepubliceerd in de staatskrant Um Al-Qura, dat fungeert als het staatsblad. De beslissing zou reeds genomen zijn in november, bij koninklijk besluit.

Hamza wordt 30 jaar geschat. Voor de aanslagen van 11 september verbleef hij in Afghanistan met zijn vader, Osama bin Laden. Van die laatste wordt algemeen aangenomen dat hij achter die aanslagen op de ‘Twin Towers’ zat. Nadien zou hij volgens het Brookings Instituut naar Pakistan verhuisd zijn onder druk van de Amerikaanse invasie van Afghanistan in de nasleep van de aanslagen.

Toen speciale eenheden van de V.S. daar zijn vader doodden in zijn verblijfplaats, vermoedde men dat Hamza onder huisarrest verkeerde in Iran. Documenten gevonden in bin Ladens schuilplaats wezen erop dat Hamza’s oppassers hem probeerden te herenigen met zijn vader. Op dit moment is het echter niet bekend waar de man zich ophoudt.

Zoon van de vader

De Verenigde Staten beschouwen de zoon van bin Laden als een gevaarlijke, ‘globale’, terrorist. Afgelopen donderdag raakte bekend dat de Amerikanen bereid zijn een beloning tot 1 miljoen dollar uit te loven voor informatie die tot zijn lokalisering of identificatie kan leiden. Ze noemden hem een sleutelfiguur in de leiding van Al Qaida.

Hamza bin Laden is dan ook de zoon van de vader. Hij riep in het verleden al op tot terroristische daden in de hoofdsteden van het westen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is hij uit op wraak voor de dood van zijn vader. Hij uitte ook al bedreigingen tegenover Amerikanen in het buitenland en riep Arabische stammen in Saoedi-Arabië op om zich te verenigen met Al Qaida in Yemen om tegen de Saoedi’s te vechten.