De rechtsnationalistische studentenvereniging NSV! is naar eigen zeggen slachtoffer geworden van discriminatie aan de Universiteit Hasselt. Ze wilden een debat organiseren in een aula van de universiteit, maar werden geweigerd. Toen ze echter met een fictieve klimaatorganisatie een debat wilden organiseren, waren ze plots wel welkom.

Op 24 april wilden de jongeren van studentenvereniging NSV! in Hasselt een debat organiseren in de aula’s van de UHasselt. Onder meer Chris Janssens (Vlaams Belang), Jos Lantmeeters (N-VA) en Lydia Peeters (Open Vld) zouden als sprekers aanwezig zijn op het debat. De Universiteit van Hasselt werd gecontacteerd om een aula te reserveren, maar het verzoek van NSV! werd verworpen, zogenaamd wegens verbouwingswerken.

Climate Education Belgium

Enkele dagen later probeerden ze opnieuw een aula te reserveren, dit keer onder de naam van de fictieve klimaatorganisatie ‘Climate Education Belgium’. Ze vroegen een aula met dezelfde vereisten in dezelfde periode, zogezegd om er een panelgesprek met een aantal klimaatexperts te organiseren. Tot hun eigen verbazing werd hun nieuw verzoek deze keer wel goedgekeurd.

Bij NSV! spreekt men resoluut van discriminatie, en confronteerden ze ook de UHasselt hier reeds mee. “Nadat de studenten de UHasselt hiermee confronteerden, gaf de universiteit toe dat ze de rechtse studenten geen podium wil geven, zonder deze beslissing verder te beargumenteren”, klinkt het.

Sidney Borkowski, de praeses van de NSV! Hasselt, laat weten dat ze zich niet laten ontmoedigen. Indien de aula niet wordt toegekend, zal het debat op een andere locatie doorgaan. Of de studenten klacht neerleggen wegens discriminatie, wordt nog overwogen.

UHasselt: “Geen plaats voor NSV!”

In een reactie aan SCEPTR bevestigt de UHasselt dat er voor NSV! geen plaats is in de universiteit. “Het waardenkader van NSV! komt niet overeen met het waardenkader van de UHasselt. Daarom hebben we besloten onze lokalen niet meer ter beschikking te stellen van NSV!”, aldus de woordvoerder van de UHasselt aan SCEPTR. “We willen niet dat er aan onze universiteit aan polarisering wordt gedaan.”

Daarnaast kwam de UHasselt terug op het incident tijdens een evenement van VRT, waarbij de jongeren NSV! een ei stuksloegen op het hoofd van Tim Verheyden in de nasleep van de pano-reportage over Schild & Vrienden. Ze stellen dat dit de druppel was om NSV! definitief uit te sluiten van de UHasselt.