PVDA-kandidaat en vakbondssecretaris in SWT bij het ABVV, Tony Coppens, kreeg het lastig bij het zien van een skiënde Bart De Wever. Zo hoopte hij dat de N-VA-voorzitter “de meest gevaarlijke streng verboden skipiste” koos. “Misschien, met wat geluk, …”, klonk het suggestief. Ook links-progressief televisiemaker en klimaatactivist Nic Balthazar vloog uit de bocht. “Er is die klassieke vraag: stel dat je in de jaren 1930 Hitler tegenkwam in een donker steegje en je had een Colt bij je met twee kogels erin, wat zou je gedaan hebben? En anno 2019: mocht je Trump in een donker steegje tegenkomen? Ik ben er nog niet uit, maar mocht je hem afknallen, Mike Pence zou aan de macht komen”, verklaarde hij in De Morgen.

Enkele dagen geleden was De Wever met zijn gezin op skivakantie, iets wat hij via een foto op zijn Facebookpagina wereldkundig maakte. Meer dan een De Wever op latten hadden enkele progressieve twitteraars niet nodig voor een kritische tweet. “De man die het vorige week nog had over “pubers” (en daaraan gekoppeld “puberaal gedrag”) is zelf veel meer puber dan degenen (of toch een meerderheid onder hen) die betoogden in het kader van de klimaatcrisis. Oh, by the way, De Wever is zeker naar zijn ski-oord gevlogen?”, verwees een linkse Twittergebruiker naar de N-VA-voorzitter zijn uithaal naar Youth For Climate.

Coppens, bij de gemeenteraadsverkiezingen nog kandidaat voor de PVDA en vakbondssecretaris in SWT bij het ABVV, kreeg het eveneens ‘warm’ van een skiënde De Wever. Zo hoopte hij dat de N-VA-voorzitter “de meest gevaarlijke streng verboden skipiste” koos. “Misschien, met wat geluk, …”, klonk het suggestief.

Balthazar zinspeelt op neerschieten Trump

Niet enkel de PVDA-militant nam een ‘scherpe bocht‘. Ook televisiemaker Balthazar wenste zijn ideologische tegenstander geen al te goede gezondheid. “Er is die klassieke vraag: stel dat je in de jaren 1930 Hitler tegenkwam in een donker steegje en je had een Colt bij je met twee kogels erin, wat zou je gedaan hebben? En anno 2019: mocht je Trump in een donker steegje tegenkomen? Ik ben er nog niet uit, maar mocht je hem afknallen, Mike Pence zou aan de macht komen”, stelde hij tegenover De Morgen.

Vicepresident Pence is volgens de theatermaker “nóg erger”. “De evolutietheorie van Darwin ontkent hij, climate change bestaat niet. Deze gevaarlijke grijsaards zijn de machtigste mensen van onze planeet. Trump is een man die een wereldoorlog kan, en god beware, zal uitlokken omdat hij denkt dat hij er in de geschiedenisboeken beter zal uitkomen dan nu. Valt met zo’n narcist te praten, vraag ik mij af? Het zal dan misschien toch met die blaffer worden, zeker. Als je wilt dat hij luistert”, aldus Balthazar.