De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (Labour) kondigde op maandag aan dat haar regering binnen de tien dagen strengere wapenwetten bekend zal maken. Als reden hiervoor verwijst ze naar de aanslag op twee moskeeën in Christchurch, waarbij 50 doden vielen. 

Één dag na de aanslag op twee moskeeën in Christchurch, waarbij 50 doden vielen, kondigde de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (Labour) al aan dat ze de wapenwet in haar land wil verstrengen. Vanmorgen kondigde zij aan dat de nieuwe wapenwetten tegen volgende week maandag bekend gemaakt zullen worden.

Ardern ziet draagvlak voor verstrenging wapenwet

“Binnen tien dagen na deze afschuwelijke daad van terrorisme zullen wij hervormingen hebben aangekondigd die, geloof ik, onze samenleving veiliger zullen maken”, zei Ardern. Ardern hoopt dat wapenbezitters vrijwillig hun wapens zullen inleveren, zoals dat in de jaren 90 in Australië gebeurde. “Ik ben er sterk van overtuigd dat de overgrote meerderheid van de wapenbezitters in Nieuw-Zeeland het eens zal zijn met het gevoel dat verandering moet plaatsvinden”, zei Ardern.

Brenton Tarrant, de dader van de aanslag, kocht tussen december 2017 en maart 2018 enkele wapens online bij de wapenwinkel Gun City in Christchurch. Dat zei David Tipple, de eigenaar van de wapenwinkel, tijdens een persconferentie in Christchurch.

“Alle verkopen aan deze persoon zijn via een online systeem gegaan dat via de politie loopt. Daarnaast zagen we niets verdachts. Hij had gewoon een vergunning”, zei Tipple. De wapenverkoper zei voorts dat hij een verstrenging van de wapenwet steunde.

Het militaire AR-15 aanvalsgeweer dat Tarrant tijdens de aanslag gebruikte kocht hij elders. In Nieuw-Zeeland kan men men een vergunning weliswaar legaal semi-automatische wapens kopen, maar het moet beperkt zijn tot zeven schoten. Het wapen dat Tarrant gebruikte had een veel grotere capaciteit.

(Lees verder onder de foto.)

Hoe men blind het script van de dader van Christchurch volgt

Tarrant mikt op verstrenging wapenwet (in VS)

Tarrant zei in zijn manifest expliciet dat hij hoopt dat men – vooral in de Verenigde Staten – de gebeurtenissen zou aangrijpen om de wapenwet te verstrengen. Hij hoopt op die manier een tegenreactie van rechts op te wekken. 

“Ik heb vuurwapens gekozen vanwege de invloed die het zou hebben op het sociale discours en de invloed die het zou kunnen hebben op de politiek van de Verenigde Staten. Met voldoende druk zal de linkervleugel in de Verenigde Staten proberen het tweede amendement af te schaffen en de rechtervleugel in de VS zal dit zien als een aanval op hun vrijheid”, staat in het manifest te lezen.