Premier Charles Michel (MR) heeft uitgehaald naar voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Dat deed hij naar aanleiding van het rapport van huidig staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) omtrent het dossier van de humanitaire visa. Indien de regering met N-VA niet was gevallen, zou Francken ontslag hebben moeten nemen, aldus Michel. 

Nadat de zaak van de visa-affaire losbarstte, waarbij humanitaire visa voor grote sommen geld verkocht zouden zijn, vroeg staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block om een uitgebreid onderzoek. Gisteren werden de resultaten van dat onderzoek bekend gemaakt. De Block sneerde daarbij richting haar voorganger. “Het is duidelijk dat het systeem is ontspoord en dat de misbruiken die aan het licht zijn gekomen daarvan een onvermijdelijk gevolg zijn.”

“Geluk voor staatssecretaris”

Een dag later reageerde ook Charles Michel scherp op het rapport. “De feiten die we gisteren in de commissie hebben gekregen, zijn bijzonder ernstige feiten”, zei Michel in de Kamer. “Ik ben gechoqueerd door de informatie die we gehoord hebben.”

Volgens Michel mag Francken van geluk spreken dat de regering met N-VA enkele maanden geleden ophield te bestaan. Indien die regering vandaag nog bestaan zou hebben, zou Francken ontslag hebben moeten nemen, stelde Michel. “Het was misschien een vorm van geluk voor een staatssecretaris, die met deze feiten waarschijnlijk zonder een regering in lopende zaken ontslag had moeten nemen.”

(Lees verder onder de tweet.)

In Villa Politica verdedigde Francken vervolgens nogmaals zijn beleid omtrent de humanitaire visa. “Als je beslist om mensen te redden uit Syrië zelf, in een context waar je niet anders kan – er was immers geen internationale aanwezigheid om dat te organiseren en je kan ook niet je eigen ambtenaren naar Syrië sturen – dan moet je werken met mensen van die kerkgemeenschappen. Dat is wat we hebben gedaan en is ook in het overgrote deel van de gevallen goed gelopen”, aldus Francken.