“Een droevig einde” en “de Romeinen zouden gezegd hebben: ‘Ga naar huis, laat uw bad vollopen en zet uw aderen open’”, met die woorden omschreef N-VA-voorzitter Bart De Wever de nieuwe carrièrestap van Kris Peeters (CD&V). “Spijtig dat De Wever en N-VA zulke uitspraken doen, maar in het Europees Parlement niet doen wat ze moeten doen”, reageert Peeters vrijdag in Radio 1-programma ‘De ochtend’

Volgens De Wever eindigt een politieke carrière “nooit mooi”, iets wat hem – naar eigen zeggen – ook zal overkomen. “De kiezer zal mij wegsturen. Dat is het lot van elke politicus. Het eindigt nooit mooi”, verklaarde de Vlaams-nationalist in VTM-programma ‘Alloo bij Bart De Wever’. Kris Peeters, de christendemocratische lijsttrekker voor het Europees Parlement, is volgens De Wever een typevoorbeeld van zo’n droevig einde. “Iedereen weet, dat is eigenlijk uw pensioen. De Romeinen zouden gezegd hebben: ‘Ga naar huis, laat uw bad vollopen en zet uw aderen open, u bent niet meer nodig.’ En nu word je naar het Europees parlement gestuurd”, aldus De Wever.

Peeters: “Ik heb Bart De Wever nooit persoonlijk getackeld”

Vrijwel meteen nadat het bewuste fragment online verscheen, keurden christendemocraten de woorden van De Wever af. “Degoutant”, reageerde voorzitter Wouter Beke. Zelf merkt Peeters op dat hij “een aantal jaren” goed kon samenwerken met De Wever maar dat dit plots veranderde. Volgens de christendemocraat komen de aanvallen steeds vanuit één richting. “Ik doe zulke uitspraken niet. Ik heb Bart De Wever nooit persoonlijk getackeld”, verklaarde hij in Radio 1-programma ‘De ochtend’.

Daarnaast beschouwt Peeters zijn toekomstige lidmaatschap van het Europees Parlement als een grote eer. “Het Europees Parlement is geen politiek kerkhof” volgens de CD&V’er. Met betrekking tot het Europese niveau bestaat er volgens de christendemocraat een verschil tussen woord en daad bij de N-VA. “Ik vind het spijtig dat Bart De Wever en N-VA zulke uitspraken doen, maar in het Europees Parlement niet doen wat ze moeten doen”, stelde hij in Radio 1-programma ‘De ochtend’.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Deze ambivalente houding van de N-VA ziet Peeters onder meer met betrekking tot het migratiebeleid terugkomen. “Eergisteren is daar het voorstel gekomen om de budgetten voor de grensbewaking maal vier te doen. N-VA heeft tegen gestemd. Hier zegt men wel dat er minder asielzoekers in Europa moeten toekomen, maar als het een discussie wordt in het Europees Parlement, stemmen ze tegen”, aldus de christendemocraat in Radio 1-programma ‘De ochtend’.

Lees meer:

De Wever over Peeters: “Europese lijsttrekker? Droevig einde”